BITKA ZA ZAGREB

Švaljek je uzdrmala Bandića, ali on ima velike šanse na izborima

10.03.2015 u 14:56

Bionic
Reading

Milan Bandić će na prijevremene izbore - u to više nema nikakve sumnje. Nakon što je u medijskoj ofanzivi u posljednjih nekoliko dana dao dva televizijska intervjua, a potom novinare svih zagrebačkih medija pozvao na kuhanje graha u Markuševcu, evidentno je to da ide na ono o čemu se govori otkako je u listopadu prošle godine završio iza rešetaka, a to su prijevremeni izbori

Činjenica da Županijski sud nikako da donese odluku o tome smije li se vratiti na posao očito ga čini nervoznim kako se približava 2. lipnja. Tog datuma navršit će se dvije godine od početka njegova mandata, a prema Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, ukoliko gradonačelnik vodi grad dvije godine ili dulje, poslije njegove ostavke do redovnih izbora vodi ga njegov zamjenik ili zamjenica, a ovom slučaju to bi bila Sandra Švaljek

Kako radoholičaru iz Bužanove nedostaje medijske pažnje i 'delanja', a i činjenica je da njegova zamjenica ne pleše po notama koje je on zapisao, sasvim je jasno da će Bandić, ukoliko ga Ustavni sud ne vrati na posao, dati ostavku prije 2. lipnja kako bi isprovocirao prijevremene izbore i tako pokušao preuzeti izgubljenu vlast makar bi, ako na snazi ostanu vrijediti izrečene mjere opreza, Zagreb vodio netko od novih zamjenika koji bi radio ono što on traži.

Iako je Švaljek njegov izbor, a uoči izbora 2013. dizao ju je u nebesa, ljubav je - premda gradonačelnik koji ne radi, a prima plaću kaže da ona dobro radi svoj posao, ali i dodaje da bi on bolje - puknula.

Švaljek razmišlja o kandidaturi za gradonačelnicu

Odgovarajući na pitanje hoće li izaći na izbore kao kandidatkinja za gradonačelnicu Grada Zagreba, Sandra Švaljek je rekla da će morati razmisliti o tome.

'Teško mi je odgovoriti na to pitanje. Nisam osjetila ambiciju. Morat ću uzeti vremena i razmisliti. Dosta građana mi daje potporu i teško je ostati imun na to', rekla je Švaljek gostujući u emisiji 'Zagrebi po Zagrebu' Radio Sljemena, u kontekstu najave gradonačelnika Milana Bandića da će vrlo skoro, sasvim sigurno podnijeti ostavku na dužnost gradonačelnika.

Profesor Žarko Puhovski drži da se Bandić našao u 'pravnom čistilištu koje traje objektivno i subjektivno predugo'.

'On je čovjek od akcije, za kojeg je sjedenje kod kuće neka vrsta pritvora. Dovoljno se sjetiti kako se u medijima pojavio kao volonter Crvenog križa.Ideja da ga se zatvori doma i da ništa ne radi za njega je neizdrživa i zato je odlučio isprovocirati prijevremene izbore, smijeniti Sandru Švaljek i izvršiti pritisak na pravosuđe', kazao je Puhovski

Profesor Josip Kregar, saborski zastupnik i Bandićev protukandidat na izborima 2009, napominje kako 'Bandić nije čovjek od dugoročnih planova, već djelovanja u danom trenutku, kojem su prijevremeni izbori jedina šansa da ne padne u drugi plan i zaborav'.

'Sasvim je jasno da je Švaljek preuzimanjem inicijative i radom na drugačiji način, bez puno pompe, poremetila Bandićeve planove. Ona se ne razmeće idejama i planovima, već radi, što se građanima očito sviđa, ali ne i Bandiću', smatra Kregar.

Dodaje kako je sasvim sigurno to da je raskolu među njima doprinio projekt nogometnog kampa HNS-a na Sveticama, u kojem su uočene brojne nepravilnosti i pogodovanja, što je Švaljek stopirala dok se sve ne raščisti, kao i situacija oko javnog natječaja za predsjednika i članove Uprave Zagrebačkog holdinga.

'Švaljek je u slučaju Zagrebačkog holdinga pokazala da cijeni sposobnost, a ne lojalnost, za razliku od Bandića, koji je tretirao Holding kao obiteljsku tvrtku', napominje Kregar.

I dok Bandić osniva udrugu koja će u narednim danima prerasti u stranku, u koju se Švaljek neće učlaniti, a ne otkriva hoće li izaći na izbore i s kim, ostale stranke se pripremaju za izbore. SDP-ov kandidat trebao bi biti Davor Bernardić, ako se Zoran Milanović ponovno ne uplete, HDZ najavljuje da će imati kandidata iz vlastitih redova, kojega bi mogli podržati i HSS i HSLS, a skrštenih ruku ne sjede ni OraH ni HNS.

'Uvjerenja je da će s izborima stvari postati lakše i za Švaljek, a ona se našla u poziciji koju nikako nije željela te k tome mora slušati obraćanja svisoka gradonačelnika koji ju je postavio na mjesto zamjenice. Ona neće na izbore, iako su s njom, koliko sam čuo, kontaktirale obje velike stranke', mišljenja je Puhovski.

Oba profesora smatraju da Bandić ima velike šanse na izborima, štoviše Puhovski ga smatra favoritom.

'Mislim da će biti favorit na izborima jer se nalazi u poziciji žrtve koja se bori protiv sustava', smatra Puhovski dok Kregar podsjeća da su brojni gradonačelnici s velikim aferama iza sebe znali biti birani njima unatoč.

'Valja se prisjetiti najdugovječnijeg gradonačelnika Chicaga Richarda Michaela Daleyja - on je imao velike afere i uvijek je bio biran. Bandić je čovjek od inicijative te je spreman preuzeti rizik, a drugi kandidati nisu', navodi Kregar.

Kada će Bandić dati ostavku, stvar je političke procjene. Za očekivati je da će pričekati još neko vrijeme, da vidi hoće li Ustavni sud donijeti ikakvu odluku. Ukoliko nje ne bude i ako ne bude onakva kakva on misli da bi trebala biti, dat će ostavku, nakon čega, po proceduri, Gradska skupština o svemu obavještava Vladu u roku od osam dana. Slijede izbori koji, prema zakonu, ne mogu biti održani prije isteka trideset dana od dobivanja odluke odnosno ne mogu biti provedeni kasnije od 60 dana nakon što Vlada dobije službenu obavijest Skupštine. Sve do prijevremenih izbora Gradom bi upravljala Švaljek.