HRVATSKA ISPOD PROSJEKA EU-a

Svaki građanin dnevno proizvede oko kilogram otpada

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 01.02.2012 17:06
  • Objavljeno 01.02.2012 u 17:02
Smeće otpad Pula

Smeće otpad Pula

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Srecko Niketic

Svaki je stanovnik Republike Hrvatske u 2010. godini proizveo nešto više od kilograma otpada dnevno, stoji u Izvješću o komunalnom otpadu koje je izradila Agencija za zaštitu okoliša.

Navodi se da je tako u 2010. količina ukupno proizvedenog komunalnog otpada iznosila gotovo 1,63 milijuna tona, odnosno 367 kilograma po stanovniku, što je još uvijek znatno niže od prosjeka zemalja Europske unije, u kojima je to oko 500 kilograma po stanovniku.

Komunalni se otpad odlagao na 148 odlagališta, a djelatnost skupljanja obavljalo je 213 tvrtki, navodi Agencija.

Ističe kako količina nastalog komunalnog otpada ovisi o stupnju urbanizacije, životnom standardu građana te o dobrim i lošim navikama potrošača. Posljednjih su godina u razvijenim europskim zemljama količine te vrste otpada na otprilike istoj razini, što je rezultat već tradicionalnog odvajanja otpada i recikliranja.

Agencija za zaštitu okoliša tvrdi "kako je i u Hrvatskoj odvojeno sakupljanje u porastu, osobito nakon uvođenja sustava za gospodarenje posebnim kategorijama otpada (ambalažni otpad, električni i elektronički...)". Međutim, dodaje, "tek se nešto više od trećine ukupne količine odvojeno skupljenih vrsta predaje direktno na oporabu, dok se preostali dio upućuje na odlagališta gdje se još eventualno manje količine odvoje za potrebe oprabe".

Količina biorazgradivih vrsta (zeleni otpad, otpad iz kuhinja, papir i karton i sl.) u ukupnom komunalnom otpadu iznosila je 62 posto - 1 012 651 tona.

"S obzirom da u Hrvatskoj najveće količine biorazgradivog komunalnog otpada završe na odlagalištu i to 96 posto od ukupno proizvedenog biorazgradivog komunalnog otpada u 2010., bit će pravi izazov dostići cilj postavljen Europskom direktivom o odlaganju, prema kojemu se do 2014. udio biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagališta treba smanjiti na 75 posto masenog udjela biorazgradivog komunalnog otpada proizvedenog 1997. godine, a koji iznosi 567 131 tona", navodi u priopćenju Agencija za zaštitu okoliša.

Dodaje kako "unapređivanju sustava gospodarenja komunalnim otpadom a time i smanjenju količina komunalnog otpada na odlagalištima pridonose aktivnosti na prevenciji nastanka otpada, razvoj sustava odvojenog sakupljanja, razvoj infrastrukture za gospodarenje komunalnim otpadom (Centri za gospodarenje otpadom), kao i informiranje javnosti o važnosti odvajanja iskoristivih materijala iz otpada na mjestu nastanka".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi