ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Svaki četvrti zadarski osmaš se opijao

16.10.2013 u 13:06

Bionic
Reading

U prostorijama Policijske uprave zadarske predstavljeni su zabrinjavajući rezultati ulaznih anketa koje su provedene prošle školske godine u 12 škola Zadarske županije. Ankete se odnose na stavove i znanja učenika o zlouporabi alkohola, opojnih droga i ovisnosti o kocki

Učenici osmih razreda odgovarali su na pitanja o alkoholu, polaznici prvih razreda srednjih škola o drogama, a drugih o kocki i klađenju. Čak je 70 posto osmaša jednom ili dva puta konzumiralo alkohol, a na pitanje o konzumaciji u posljednjih mjesec dana svaki četvrti učenik je odgovorio da se ekscesivno opijao.

'Četrnaest posto ispitanih osmaša se u posljednjih godinu dana našlo u stanju teške opijenosti u kojem su nesigurno hodali, nisu bili u stanju pravilno govoriti, povraćali su ili se nisu sjećali što se događalo', kazala je Sandra Poljak Jurinčić, službenica PU zadarske, koordinatorica ovog preventivnog projekta nazvanog 'Zdrav za 5'. Dodala je da je više od 50 posto ispitanih učenika osmih razreda odgovorilo da ih pri kupovini alkohola nitko od prodavača nije zatražio osobnu iskaznicu.

Anketa pokazuje da je 38 posto ispitanih u posljednjih mjesec dana ostalo vani nakon 23 sata bez pratnje odrasle osobe, od čega najveći dio uz dopuštenje roditelja.


Deset posto učenika prvih razreda srednjih škola jednom ili dva puta uzelo je marihuanu ili hašiš, 21 posto je udisalo ljepila ili neka druga otapala, a s ecstasyjem je eksperimentiralo manje od 1 posto ispitanih učenika. Svaki drugi učenik poznaje nekoga tko je konzumirao opojne droge, a njih 18 posto poznaje pet ili više osoba koje su uzimale drogu. Broj onih koju su nakon 23 sata vani bez pratnje odraslih kod učenika prvih razreda penje se na 55 posto i to gotovo u pravilu uz dopuštenje roditelja.

Gotovo polovica anketiranih učenika drugih razreda srednjih škola se kockala ili kladila barem jednom u životu. 'Iskazivali su da bi se kockali ili kladili i više, ali u tome ih je najviše sprječavao nedostatak novca, u manjoj mjeri zabrana jer su maloljetni, a najmanje ih sprječava strah od kazne roditelja ili zakonske kazne', rekla je Poljak Jurinčić. Mlade kockare i kladioničare u 64 posto slučajeva nitko nikada nije pitao osobnu iskaznicu.

Stela Klepac Erstić, voditeljica službe za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo predstavila je rezultate ispitivanja šestaša i sedmaša kroz projekt 'Trening životnih vještina'. Zanimljivo je kako oko četvrtine ispitanika vjeruje da je korisno povremeno piti alkoholna pića.

'Neki mladi koriste alkohol kako sredstvo kojim nadoknađuju manjak samopouzdanja u društvu i smatraju da će pod utjecajem alkohola lakše steći prijatelje, a dobar dio ih misli da pušenje smiruje', upozorila je Klepac Erstić. Marihuanu je probalo 0,3 posto ispitanih šestaša te 1,4 posto sedmaša. Ohrabruje činjenica da bi oko 97% ispitanih učenika te dobi odbilo ponuđeni joint.