KOORDINIRANI NAPAD KOORDINACIJE

Šutjeli o Purdi, ali smeta ih Stanković

17.01.2011 u 12:26

Bionic
Reading

'Stanković se po tko zna koji put obračunava s hrvatskim braniteljima, a u jučerašnjoj ih je emisiji pokušao prikazati kao dio koruptivnog lanca', oštro se danas predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić osvrnuo na emisiju HTV-a 'Nedjeljom u dva'

Stanković je od svoga gosta Milorada Pupovca uporno pokušavao izvući pozitivni odgovor na pitanje je li nešto više od pola milijuna branitelja rezultat koruptivnih aktivnosti vladajućih. Nakon što odgovor nije dobio ustvrdio je da je Jadranka Kosor stvorila 500 tisuća branitelja.

Čelnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata zatražili su od v. d. ravnatelja HTV-a Josipa Popovca te Programskog vijeća da preispitaju, prema njihovim riječima, netočnosti koje je Stanković izrekao, a od Hrvatskog helsinškog odbora traže zaštitu digniteta branitelja.

Pojasnili su i da se broj branitelja smanjio u odnosu na 1998. godinu te da ih je većina od 512 tisuća bila na bojištu manje od godinu dana. Također su istaknuli da 368 tisuća branitelja radi te da nisu nikakav teret državi, kakvim ih u medijima žele prikazati.

'Branitelji nisu nikakvi paraziti društva i ne može ih bilo koji novinar nazivati dijelom političke korupcije', rekao je Đakić i zaključio kako je nedopustivo da se na javnoj televiziji govore laži o braniteljima te da je

Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora hvidra-e
Nismo mi vijci i šarafi da nas proziva nečijim proizvodom.

Stanković prekršio ustavna i zakonska prava branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih u Domovinskom ratu.

Purdu brane u tišini

Iako se od HVIDRA-e očekivala energična, osuđujuća reakcija na uhićenje vukovarskog branitelja Tihomora Purde, takva je reakcija izostala. Đakić kaže da ne misle na ulici rješavati Purdin status, misleći na subotnje prosvjede protiv pogona branitelja, te da su premijerka Jadranka Kosor, njegova stranačka šefica, i ministar pravosuđa Damir Bošnjaković učinili sve potrebne korake.

Đakić je pojasnio da HVIDRA pruža financijsku i pravnu pomoć Tihomiru Purdi i Veljku Mariću, branitelju iz Grubišnog Polja koji je uhićen prije godinu dana, te da će reagirati kada vide optužnicu protiv Purde, za koju vjeruje da je neutemeljena.