SPASONOSNI LIJEKOVI

Sutent i Tarceva ubuduće na teret HZZO-a

26.02.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Sutent i Tarceva, lijekovi koji pomažu u liječenju oboljelih od karcinoma pluća i bubrega, u roku od tri tjedna više neće ići na teret bolničkog proračuna, već se za njih sredstva osiguravati iz budžeta HZZO-a, koji je za skupinu posebno skupih lijekova u ovoj godini osigurao 520 milijuna kuna

To znači da će ga bolničke komisije na preporuku liječnika moći izdati bez straha da će probiti proračun bolnice koja bi ga trebala izdati. Ipak, da nije sve baš jednostavno, potvrđuje podatak da će pravo na Sutent o trošku HZZO-a imati 30 pacijenata, a za Tarcevu njih 60. Kroz godinu dana HZZO bi za ova dva lijeka trebao izdvojiti 8,2 milijuna kuna.

'Svima koji se nađu iznad tog broja lijek će osigurati farmaceutske kompanije s kojima trebamo potpisati ugovore. Ugovori su na potpis poslani prošlog tjedna, a rok za njihovo potpisivanje je 15 dana', kazao je predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a Dražen Jurković.

Ako tvrtke odbiju potpisati ugovore, Jurković tvrdi da će se, bez obzira na to, svima kojima ova dva lijeka budu potrebna oni i osigurati.

Nakon obavljenih konzultacija s Odborom za zakonodavstvo Sabora RH i Vladom koji su im se pismeno očitovali i usmenog očitovanja DORH-a, u HZZO-u smatraju da sada definitivno mogu ustvrditi kako je naplata participacije zakonska obveza liječnika.

'Kada snimimo štetu i utvrdimo kolika je, pokrenut ćemo sve potrebne mehanizme kako bismo se zaštitili. Jedan od mogućih mehanizama zaštite je da se liječnicima koji nisu naplaćivali participaciju odbije od glavarine', kazao je Jurković, dodavši da prema njihovim podacima preko 80 posto liječnika naplaćuje participaciju, uključujući i liječnike u domovima zdravlja.

Iako je ustvrdio da je uvođenje dopunskog zdravstvenog osiguranja bilo pun pogodak, Jurković je zadovoljstvo prezentiranja brojki prepustio ministru Darku Milinoviću koji bi s njima trebao izići tijekom idućeg tjedna. Milinović bi ujedno vrlo skoro trebao i imenovati novog ravnatelja HZZO-a, za čije je radno mjesto raspisan javni natječaj.