MATE GRANIĆ

'Suradnja Vlade i predsjednice oko Salopeka trebala je biti bolja'

17.08.2015 u 11:17

Bionic
Reading

Širenje Islamske države ne može se zaustaviti dosadašnjom oportunističkom politikom i ona će još jačati ako se nešto ne poduzme, upozorio je bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić, gostujući u emisiji 'Novi dan' N1 televizije

'IS je najveća prijetnja modernoj civilizaciji i to treba shvatiti ozbiljno. Olako se 30-ih shvaćalo i Hitlera. Mi smo država u kojoj su muslimani najbolje integrirani u Europi, imaju izvrsne vođe i mogu biti primjer mnogima. Radikalni islam ima cilj uništiti našu civilizaciju i ne smijemo biti u mišjoj rupi i moramo biti dio antiterorističke koalicije', uvjeren je Granić, dodajući da je 'SAD krivo procijenio Arapsko proljeće koje se pretvorilo u radikalni pokret'.

Što se tiče otmice i brutalnog pogubljenja hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, Granić ističe da je 'Salopek otet jer je bio djelatnik strane kompanije. Bio je laka meta jer je bio bez zaštite. Analize će pokazati je li kompanija kvalitetno reagirala. Jasno je bilo da kad se izgubila mogućnost pregovaranja oko otkupnine, Egipat neće pristati na pregovore. Predsjednica je razgovarala s predsjednikom Egipta i oni su se angažirali, čak je i nekoliko specijalaca poginulo. Cilj IS-a je Egipat, jer su najmoćnija arapska država i jasno je da neće dozvoliti pregovore s teroristima'.

'Hrvatska mora donijeti novu strategiju sigurnosti', upozorio je Granić gostujući u emisiji 'Novi dan' N1 televizije i ustvrdio da je iako i sam priznaje da nema sve podatke, koordinacija iz Vlade i Ureda predsjednice trebala biti bolja'.

Smatra i da 'Hrvatska mora sudjelovati koliko može u borbi protiv radikala. Hrvatska je angažirana, a ja mislim da se ne treba bojati tzv. Islamske države. Hrvatska je dio svijeta i mimohod je pokazao da imamo solidnu vojsku i to izaziva respekt'.