VESNA PUSIĆ:

Suprotstavit ćemo se destrukciji i izvući zemlju iz problema

21.12.2013 u 20:10

Bionic
Reading

Rezultate rada svojih ministara na polovici mandata, a uoči Središnjeg odbora stranke, predstavio je i koalicijski partner HNS. Hrvatska u Europskoj uniji, postavljeni temelji za investicije, riješena sudbina brodogradilišta - samo je dio započetih projekata. O koalicijskoj suradnji s SDP-om šefica stranke Vesna Pusić kaže: odlično funkcioniramo, dvije glave uvijek su bolje od jednoumlja

Na polovici mandata HNS zadovoljan, ali oprezan. U prolaznom vremenu neke stvari su započeli, neke dovršili no mnoge su odskočna daska za dalje. Ključna je dobra suradnja s koalicijskim partnerima, a njihovu podršku imaju, kaže šefica stranke Vesna Pusić.

"Suradnja je odlična jer Vlada postoji zbog građana, a ne članova Vlade. Uvijek su dvije glave pametnije od jedne i razmatranje različitih stavova donosi bolji rezultat nego jednoumlje", kaže Pusić.

Dobre rezultate unutar resora pobrojali su HNS-ovi ministri. U sektoru gospodarstva to je privatizacija brodogradilišta, stvaranje preduvjeta da hrvatska postane energetsko središte regije, završetak industrijske strategije koja ide u javnu raspravu, pa sve do ključnih zakona poput onog o poticanju ulaganja ili strateškim investicijama, ističe ministar Ivan Vrdoljak.

"Mi očekujemo u 2014. veliki pomak u poboljšanju investicijske klime i konkurentnosti naše zemlje", kaže Vrdoljak.

Dovršit će se započeti kulturni projekti koji su kulturu približili građanima, ističe ministrica Andrea Zlatar Violić. I u resoru graditeljstva se radi: program POS-a, ubrzana legalizacija, početkom godine stižu e-dozvole, a u veljači s radom počinje i Agencija za legalizaciju.

"Na taj način cijeli sustav postaje otvoren, javan, transparentan, svima dostupan i onio što je najvažnije- brz", naglašava ministrica.

Veliki posao obavilo je i Ministarstvo vanjskih poslova: ulazak u Europsku uniju, Pelješki most, razvoj gospodarske diplomacije... I u drugoj polovici mandata sjest će za stol s koalicijskim partnerima i definirati desetak ključnih točaka.

"Suprotstavit ćemo se nihilizmu, destrukciji i izvući ćemo zemlju iz problema u kojima smo je naslijedili i iz kojih smo počeli zajedničkim snagama izlaziti", poručila je Pusić.

Novinarima je prokomentirala i primjenu Europskog uhidbenoga naloga i izručenje Josipa Perkovića, a u svjetlu povučenih ustavnih promjena. "On će od 1. siječnja funkcionirati", rekla je Pusić i dodala.

"Dalje je stvar zakona, sudova i procedura koje su definirane. I u tim okvirima, a svakako ne u političkom nadmetanju, će se i taj od mnogih drugih problema rješavati".

Ministar Vrdoljak osvrnuo se na novo zaduženje Vlade. "Deficit je izbjegao kontroli. Poštujem odluku i procjenu kolege Linića jer to je pitanje povjerenja unutar Vlade", zaključio je Vrdoljak.