SUPER ANALIZA

Sukob playmakera: Modrić vs. Xavi i Pirlo!

Bionic
Reading

Kao idealnu priliku da zahvaljujući statistikama ONCE footballa usporedimo Modrića s najboljima na svijetu, vidimo upravo prva dva kola Eura; u direktnom dvoboju protiv Andree Pirla te kroz usporedbu s Xavijem, s obzirom na to da su igrali protiv istih suparnika - Italije i Irske

Luka Modrić, nominalno najbolji igrač hrvatske reprezentacije, često je tema javnog 'debatnog kluba' koji čine razni nogometni stručnjaci, novinari i laici koji se kreću u nogometnom svijetu. I mi smo se zapitali isto: koliko je zapravo igra Luke Modrića učinkovita i dobra?

Kao idealnu priliku da usporedimo Modrića s najboljima na svijetu, vidimo upravo prva dva kola Eura; u direktnom dvoboju protiv Andree Pirla te kroz usporedbu s Xavijem, s obzirom na to da su igrali protiv istih suparnika - Italije i Irske! Pa pokušajmo kroz nekoliko probranih statistika providera informacija tvrtke Once football odgovoriti kako Luka Modrić stoji u odnosu na spomenuta dva majstora, po pitanju proigravanja suigrača i utjecaja na izgradnju igre svoje ekipe.

Hrvatska dodavanja

Dojam koji je i na prvi pogled bio vidljiv jest da su Talijani u jučerašnjoj utakmici dominirali protiv hrvatske reprezentacije, a njihov glavni igrač Pirlo uputio je čak 75 dodavanja, 14 posto od ukupnog zbira onih talijanskih (uvjerljivo najviše od svih Talijana na terenu), od čega 59 uspješnih (77 posto). Modrić je, pak, imao čak 50 posto manje od Pirla (ukupno 50), sličnu uspješnost (75 posto), a pritom zauzima tek treće mjesto na ljestvici hrvatskih dodavača. Sve u svemu, njegov je utjecaj na izgradnju igre značajno manji.

Talijanska dodavanja

Ono što posebno upada u oči, Pirlovih je 37 uspješnih dodavanja prema naprijed, što za dvostruko premašuje Modrićevih 18. Iako ćete u tablici naći još nekoliko sasvim zanimljivih informacija, ovaj podatak šokira!

Koliko god talijanska obrana bolje pokrivala prostor i dopuštala manje vremena za kontroliranje lopte u sredini (pa je donekle i razumno da je Modrić imao manje kontakta s loptom), ovaj podatak gotovo da potvrđuje da je protiv Talijana Modrić odigrao ziheraški.

Općenito, dosad je u dvije utakmice Modrić pokušao proslijediti samo devet lopti u prostor (pet uspješno i četiri neuspješno), od čega se tri uspješna pokušaja odnose na duple paseve koje je kod desne aut-linije odigravao sa Srnom. Iz drugih dijelova terena, njegovih lopti koje 'paraju obrane' ili nije bilo (sveukupno dvije!) ili su bile neuspješne. Ne možemo se oteti dojmu kako su njegove brojke u dresu Tottenhama daleko bolje. Je li riječ o boljoj uigranosti, jačoj ekipi ili tome da je zbog naporne sezone Modrić ostao bez snage, teško je reći.

Duel Luka Modrić - Andrea Pirlo
Luka Modrić - ključna dodavanja
Luka Modrić - statistika dodavanja

Kada ga uspoređujemo sa Xavijem, razlike su još veće! Modrićevih 115 dodavanja protiv istih suparnika značajno je manje od Xavijevih 251, ali to i ne čudi toliko ako se zna koliko se razlikuje igra hrvatske i španjolske reprezentacije. Ono što čini najveću razliku, postotak je točnih lopti prema naprijed, statistika u kojoj je Xavi bolji za gotovo 10 posto. Koliki utjecaj to ima na igru, i sami možete zamisliti.


Xavi Hernandez - posjed lopte

Luka Modrić - posjed lopte

Kada se pogleda u kojem dijelu terena bivaju u posjedu lopte, najveća se razlika odnosi na centralni defanzivni i ofenzivni dio. Zbog ukupne španjolske igre, Xavi ima beneficiju čak 60 posto držati loptu u centralnom dijelu protivničkog terena, dok se Modrić po nju mora vraćati dublje. Također, to je jasni pokazatelj koliko Španjolci igraju viši presing od naše reprezentacije.

Kad bi se taj odnos promijenio te hrvatska reprezentacija gurnula sve linije prema naprijed, možda bismo vidjeli i drukčije Modrićeve brojke. Dok se to ne dogodi, sa žaljenjem moramo utvrditi kako je njegov ofenzivni učinak značajno slabiji od onog obojice ovih majstora.