favorit u utrci

Suga objavio kandidaturu za čelnika vladajuće stranke

02.09.2020 u 11:59

Bionic
Reading

lasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga objavio je u srijedu da će se kandidirati za čelnika vladajuće stranke u kojoj veteranski političar uživa veliku potporu i smatra se favoritom u utrci za čelnika stranke, a time i budućeg premijera

Suga je dugogodišnji bliski suradnik odlazećeg premijera Shinza Abea od kojeg se očekuje da će nastaviti s provođenjem Abeove fiskalne i monetarne politike.

"Odlučio sam ući u utrku za vodstvo Liberalno demokratske stranke (LDP) nakon dubokog promišljanja o tome što mogu učiniti kao političar i član Abeove administracije", rekao je Suga.

"U ovo vrijeme nacionalne krize, ne možemo dopustiti politički vakuum", pojasnio je Suga razloge svoje kandidature.

Prema pisanju japanskih medija, Suga ima potporu najveće frakcije LDP-a, čime je osigurao vodeće mjesto u utrci za nasljednika Abea, najdugovječnijeg japanskog premijera koji je prošli tjedan najavio svoju ostavku zbog zdravstvenih razloga.

Sugini glavni konkurenti za mjesto japanskog premijera na izborima 14. rujna su bivši ministar obrane Shigeru Ishiba i bivši ministar vanjskih poslova Fumio Kishida.

Suga je osigurao potporu pet od sedam frakcija LDP-a, objavila je javna televizija NHK i drugi mediji. No bivši ministar obrane Ishiba je daleko najpopularniji kandidat u javnosti pa se otvaraju pitanja o mogućnosti promjene nakon osam godina Abeove vladavine.

Glavno vijeće LDP-a u utorak je odlučilo da novog čelnika stranke neće birati svi članovi već uži krug dužnosnika, što je znatno ojačalo izglede Suge, koji ima moćne zaštitnike unutar stranke.

Financijska tržišta također daju prednost Sugi i predviđaju da će on nastaviti sa strategijom "abenomike" usmjerene na oživljavanje gospodarstva.

Shinzo Abe je od 2012. provodio ekonomsku politiku poznatu kao "abenomika", obilježenu povećanjem ponude novca i državnim poticajima. Međutim, zbog izostanka doista ambicioznih reformi, taj program postigao je tek djelomične uspjehe koje je sada u velikoj mjeri poništila gospodarska kriza izazvana pandemijom koronavirusa.