PRVI TUŽITELJ ICTY-A

'Suđenja Karadžiću i Mladiću traju isuviše dugo'

06.07.2012 u 11:59

Bionic
Reading

Prvi tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Richard Goldstone izjavio je kako je siguran da su bivši politički i vojni vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić mogli biti odavno uhićeni izrazivši istodobno razočarenje dužinom sudskih postupaka koji se sada protiv njih vode u Den Haagu

U intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski 'Dnevni avaz' Goldstone, koji je i podigao optužnice protiv Karadžića i Mladića, kazao je kako ih je od trenutka kada je to učinio žarko želio vidjeti na suđenju.

'Razočarenje u godinama nakon toga što se to ne događa bilo je neopisivo. Oni tada nisu bili uhićeni zbog razočaravajuće politike velikih sila koje su na terenu imale svoje postrojbe. Oni su tada znali gdje su Karadžić i Mladić i sigurno su ih mogli uhititi', kazao je Goldstone.

Dodao je kako u trenutku kada je napuštao ICTY uopće nije bio uvjeren da će svi optuženi završiti na sudu, a činjenica da se to ipak dogodilo dokaz je uspjeha međunarodne pravde u cijelosti.

Goldstone je potvrdio kako pozorno prati suđenja dvojici optuženih za najteže ratne zločine, ali i kako nije u cijelosti zadovoljan onim što radi tužiteljstvo.

'Razočaran sam što sve traje toliko dugo', izjavio je Goldstone.

Ocijenio je kako su tužitelji učili na greškama iz prethodnih slučajeva, posebice kada je riječ o isuviše dugim i detaljnim optužnicama. 'Izmijenjene optužnice mnogo su prikladnije za ovakve vrste procesa', konstatirao je Goldstone.

Kazao je i to kako je jasno da su tužitelji u procesu protiv Mladića načinili neke nenamjerne pogreške poput propusta da osiguraju svu relevantnu dokumentaciju te je upozorio kako je to ujedno veliko razočaranje za obitelji žrtava koje ionako predugo čekaju na izvršenje pravde.

Goldstone je ipak siguran da je ICTY ispunio najvažnija očekivanja. 'Vjerujem da je ICTY ispunio glavninu dobivenog mandata. Nakon stotina svjedoka te presuda više se ne mogu voditi rasprave o tome što se u BiH zbivalo tijekom ratnih godina. Istina, posebice za žrtve i njihove najbliže, najvažnija je funkcija tranzicijske pravde', drži Goldstone.