ogromni gubici

Poplave odnijele 550 života u Pakistanu

05.08.2022 u 16:33

Bionic
Reading

Poplave uzrokovane abnormalno obilnim monsunskim kišama usmrtile su najmanje 549 osoba u Pakistanu tijekom proteklog mjeseca, dok su udaljene zajednice u siromašnoj provinciji Baločistanu na jugozapadu zemlje najteže pogođene, rekla je vladina agencija

Vladine agencije i vojska organizirali su pomoć i postavile kampove u regijama pogođenima poplavom te rade na tome da pomognu u premještanju obitelji i dostavljanju hrane i lijekova.

Poplave su oštetile više od 46.200 kuća, rekla je u petak Agencija za upravljanje nacionalnim katastrofama (NDMA). "Radimo sve što možemo da pružimo sveobuhvatnu pomoć i rehabilitaciju žrtvama poplava", rekao je premijer Šebaz Šarif tijekom posjeta pogođenim područjima.

No provincijska vlada Baločistana rekla je da treba još sredstava i obratila se međunarodnim organizacijama za pomoć.

"Naši gubici su ogromni", rekao je glavni ministar pokrajine Abdul Kudos Bezenjo. U svakom okrugu vlada nestašica hrane, dok su neki okruzi odsječeni od ostatka provincije s obzirom na to da je poplava odnijela više od 700 kilometara ceste.

Bezenjo je rekao da provincija treba "veliku pomoć" od vlade i međunarodnih humanitarnih agencija.

Posljednji mjesec je bio najvlažniji u tri desetljeća, s više od 133 posto kiše nego u prosjeku za posljednjih 30 godina, rekla je NDMA. Baločistan, koji graniči s Iranom i Afganistanom, imao je 305 posto više kiše od godišnjeg prosjeka, rekla je agencija za katastrofe.