ZRAKOPLOVNE NESREĆE

Sudari Boeinga na aerodromima u New Yorku i Torontu

06.01.2018 u 15:43

Bionic
Reading

Desno krilo Boeinga 777 kineskog avioprijevoznika China Southern zahvatilo je kuvajtski Boeing 777 na JFK aerodromu u New Yorku pri čemu su oštećena oba aviona, ali ozlijeđenih srećom nije bilo. Par sati ranije na pisti u Torontu sudarili su se WestJetov i Sunwingov zrakoplov

Kuwait Airways na Twitteru je objavio daje u zrakoplov na let 118 iz New Yorka za Kuvajt dok je bio parkiran na aerodromu udario kineski Boeing. Putnici su iz aviona prebačeni u hotel i čekaju drugi let. Istragu provode njurorške vlasti. 

Nekoliko sati ranije sličan incident dogodio se na aerodromu Pearson u kandaskom Torontu. WestJet Airlines objavio je da je u Boeing 737-800 sa 168 putnika i šest članova posade, dok je čekali signal za polijetanje, udario Sunwingov zrakoplov.

Sunwing je objavio da u vrijeme incidenta u njihovu zrakoplovu koje je vuklo vozilo za održavanje nije bilo putnika niti članova posade.

Uslijed udara Sunwingov zrakoplov se zapalio. Svi putnici iz WestJeta sigurno su evakuirani i ozlijeđenih nije bilo.

Evakuacija se u Torontu obavljala na -21 stupanj Celzijevih. Istočnu obalu SAD-a i Kanadu poharala je snažna mećava i 'ciklonska bomba'. Od sjeverne Floride preko New Yorka do Nove Engleske, deseci milijuna ljudi našli su se pod udarom hladnog vala s temperaturama do 40 stupnjeva ispod nule.

Prije nego što je prestala u petak, prva veća snježna oluja u 2018. donijela je sa sobom vjetrove brzine 113 km/h, snježne nanose od više od pola metra u dijelovima savezne države Mainea i oko 40 centimetara u Massachussetsu, objavio je nacionalni meteorološki zavod. 

Oluja nazvana "ciklonskom bombom" zbog naglog pada tlaka zraka, privukla je ledeni zrak sa sjevera i tako donijela novi hladni val.

Val polarne hladnoće i obilne padaline odgovorne su za najmanje 18 smrtnih slučajeva u posljednjih nekoliko dana, uključujući petoro poginulih na prometnicama Sjeverne Karoline i troje u Teksasu.

Gradovi od Houstona do Bostona pojačali su napore za zbrinjavanje beskućnika u skloništa. Vlasti su izvijestile da je zbog izloženosti hladnoći umrlo troje beskućnika u Teksasu.

Oko 500 pripadnika Nacionalne garde mobilizirano je zbog pomoći hitnim službama uzduž istočne obale, uključujući 200 u New Yorku.