općinski građanski sud

Sudac na zagrebačkom sudu zabušavao pa ga kaznili: Od rada na računalu dobiva plikove?!

03.10.2019 u 18:59

Bionic
Reading

'Ne mogu koristiti računalo u svojem radu, jer svaki put kad radim na računalu, dobijem alergiju u vidu plikova na rukama', opravdavao se tako pred Državnim sudbenim vijećem sudac Mladen Grantverger. Taj sudac Općinskoga građanskog suda u Zagrebu borio se do zadnje pravne mogućnosti protiv odluke da mu se na tri mjeseca smanji plaća jer ne radi svoj posao

Njegova obrana, ali i argumenti predsjednice suda koja ga je kaznila izloženi su u odluci Ustavnog suda, pišu 24sata.

Sudac je radio manje od pola propisane minimalne norme, a onda mu je i petina odluka pala po žalbama. Sudac Grantverger ne koristi se računalom i zajedničkim informatičkim sustavom, a na bolovanju je bio 71 od 220 radnih dana. Ali tvrdi kako nije kriv nizašto od navedenog nego za sve ima opravdanje.

Nisu mu povjerovali ni DSV ni predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, pa u konačnici ni Ustavni sud. Kazna: tri mjeseca će primati za trećinu manju plaću.

Kako je plaća suca poput njega, s 30-ak godina staža, minimalno 11.000 kuna, to znači mjesečnu suspenziju od 3666 kuna. Ali je posao zadržao. Sad radi na istom sudu, ali na ovrhama. Kako se ovrhe digitaliziraju i to je jedna od reformi u koje puno nade polaže ministar Dražen Bošnjaković, pitanje je koliko će sudac Grantverger ispunjavati norme ako dobije plikove na rukama kad radi na računalu.

Lani je predsjednica Općinskoga građanskog suda u Zagrebu Jadranka Liović Merkaš donijela odluku da se sucu izrekne kazna smanjenja plaće. Navela je da je Grantverger u godinu dana riješio samo 40 zemljišnoknjižnih predmeta, što je 42,14 posto norme.

Uzela je u obzir da je 71 dan od 220 radnih dana bio i na bolovanju. Zemljišnoknjižni predmeti su inače manje zahtjevni pa je zato i suca Grantvergera prebacila s parničnih predmeta, navodi predsjednica. Od tih 40 riješenih predmeta, stranke su se žalile čak u 21 slučaju, a devet je ukinuto jer je sudac bitno povrijedio postupak.