rješenje pravomoćno

Sud traži od BMW-a da obeštetiti HDZ za Sanaderovu limuzinu

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2022 16:24
  • Objavljeno 22.03.2022 u 16:24
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/Davor Puklavec

Sudsko rješenje prema kojoj BMW AG mora HDZ-u vratiti oko 2,5 milijuna kuna za plaćeni luksuzni BMW 760 je pravomoćno te će biti proslijeđeno njemačkoj tvrtki od koje će se zatražiti da postupi po tom rješenju, doznaje Hina na zagrebačkom Županijskom sudu.

''Čim se pravomoćno sudsko rješenje prevede na njemački jezik po ovlaštenom sudskom tumaču, ono će biti proslijeđeno tvrtki BMW od koje će se tražiti da postupi po tom rješenju'', pojasnio je za Hinu glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Zagrebački Županijski sud naložio je u veljači tvrtki BMW AG da po pravomoćnosti sudskog rješenja isplati HDZ-u 330.605 eura uplaćenih na temelju računa od 31. listopada 2008. za kupnju BMW 760 LI High Security.

Riječ je o posljednjem repu afere Fimi medija vezanom za blindirani BMW sive boje za potrebe bivšeg premijera i nekadašnjeg predsjednika HDZ-a Ive Sanadera koji je dvostruko plaćen njemačkom proizvođaču.

Kako je tijekom suđenja Sanaderu i njegovim nekadašnjim suradnicima bila inkrimirana i kupnja BMW-a, sud je na zahtjev Uskoka blokirao 330.605 eura na BMW-ovom računu, ali je tijekom postupka utvrđeno da je luksuzni automobil legalno plaćen.

Sud je utvrdio da je BMW, kupljen 2008., platio Robert Ježić preko svoje luksemburške tvrtke novcem iz neevidentiranih donacija stranci koji je poduzetniku dao tadašnji rizničar HDZ-a Mladen Barišić.

Premda su te donacije bile obuhvaćene optužnicom, sud je zauzeo stav da neevidentiranje donacija prema tadašnjem zakonu ne predstavlja kazneno djelo pa zbog toga nitko od optuženika nije osuđen niti je naloženo oduzimanje tog novca.

Javnost doznala za BMW nakon sudara

Prema pisanju medija, BMW je najprije platio Ježić, a tijekom suđenja je utvrđeno da je Sanader tražio da se novac za kupnju automobila prikaže kao donacija simpatizera stranke iz dijaspore. Uz to, dodaju mediji, Sanader nije želio da nabava novog BMW dođe u javnost, ali se za to doznalo nakon što je BMW sudjelovalo u lakšem sudaru u Sloveniji.

HDZ je potom odlučio vratiti proizvođaču automobil, ali je zbog oštećenja i pada vrijednosti stranka morala nadoplatiti 80.000 eura do pune cijene novog vozila. Na taj način je HDZ još jednom platio nabavu BMW-a, dok je novac koji je uplatio Ježić ostao na BMW-ovom računu.

Deblokadu HDZ-ovog računa i povrat novca sudu je predložio Uskok, a ne HDZ kako se očekivalo nakon što je ta stranka podmirila sva potraživanja po pravomoćnosti presude u aferi Fimi media.

Vrhovni sud je u listopadu 2021. djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media prema kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državni institucija i tvrtki mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne i 14,6 milijuna kuna nepripadne koristi, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora, a mora vratiti i 14,9 milijuna kuna nesrazmjera između imovine i zakonskih primanja. 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!