afera vjetroelektrane

Sud BiH nepravomoćno odobrio izručenje Milenka Bašića Hrvatskoj

19.10.2020 u 15:27

Bionic
Reading

Sud Bosne i Hercegovine donio je nepravomoćnu odluku kojom je dopustio izručenje Hrvatskoj Milenka Bašića, drugoosumnjičenog u predmetu "Vjetroelektrane" u kojemu status prvoosumnjičene ima Josipa Rimac, bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave, potvrđeno je u ponedjeljak Hini

"Izvanraspravno vijeće suda je 14. listopada u predmetu Milenko Bašić donijelo rješenje kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za (njegovo) izručenje pravosudnim tijelima Republike Hrvatske", stoji u očitovanju suda.

Hrvatska je raspisala tjeralicu za Bašićem i Draganom Stipićem, direktorom tvrtke "Lager" iz Posušja a temeljem tog zahtjeva bosanskohercegovačka policija ih je locirala i uhitila u lipnju ove godine u Mostaru.

Nakon toga je započeo postupak u kojemu Sud BiH odlučuje o izručenju. Sud će o mogućem izručenju Stipića odlučivati na ročištu zakazanom za 23. listopada.

Bašić ima pravo žalbe na odluku koja je u njegovu slučaju već donesena a ukoliko ona i bude potvrđena na Sudu BiH konačnu riječ o tome hoće li on biti izručen Hrvatskoj imat će ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša (HDZ BiH).

Hrvatska policija u svibnju je provela veliku akciju na području Zagreba, Splita, Knina i Gračaca te privela niz državnih dužnosnika zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti i gospodarskog kriminala s obilježjima korupcije, davanja i primanja mita.

Uz Josipu Rimac tada su uhićeni i predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac, načelnica općine Gračac Nataša Turbić, voditelj ispostave Hrvatskih šuma u Splitu Ivan Melvan, te Ružica Njavro, tajnica ureda ministra poljoprivrede.

Zbog sumnje u neregularnosti oko gradnje vjetroelektrana na području Knina i Gračaca na snazi je tjeralica za Bašićem koji je vlasnik tvrtki C.E.M.P. i Lager i investitor u najveću vjetroelektranu Krš-Pađene.