ministarstvo pravosuđa

'U manje u godinu dana sucima bi se neto primanja uvećala za 700 eura. Odbili su'

17.01.2024 u 18:27

Bionic
Reading

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave izvijestili su da, unatoč proglašenju mjera Udruge hrvatskih sudaca i odbijanju najvećeg povećanja u proteklih nekoliko godina, ostaju privrženi dijalogu s predstavnicima pravosudnih tijela o uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika

Nažalost, kažu, one dolaze nakon odbijanja ovotjednog prijedloga Ministarstva pravosuđa i uprave o uvođenju materijalnih prava, a kojim bi se prosječna neto primanja sudaca uvećala za gotovo 700 eura u manje od godinu dana.

Iz Ministarstva su u srijedu popodne napomenuli i da je odlukom o pokretanju mjera upozorenja sljedećeg ponedjeljka, 22. siječnja, a koja je sucima poslana još u utorak, 9. siječnja, Udruga hrvatskih sudaca samo potvrdila točnost informacija koje su prošlog tjedna objavljene u jednom mediju da će 'neovisno o tome što će Vlada u međuvremenu ponuditi, ponovo krenuti s mjerama upozorenja'.

Bijeli štrajk unaprijed je dogovoren

Podsjetili su također da se posljednji sastanak, na kojem je Ministarstvo ponudilo uvođenje materijalnih prava pravosudnim dužnosnicima, održao u ponedjeljak, 15. siječnja. "Dakle, danima nakon što je Udruga već poslala obavijest svom članstvu da će pokrenuti mjere upozorenja 22. siječnja, a nastavno na najave bojkota rada u izbornim povjerenstvima i ultimatumom koji su javno komunicirali prema Vladi".

"Unaprijed dogovoreni bijeli štrajk pokazuje da na posljednje razgovore s Ministarstvom, predstavnici Udruge nisu dolazili s namjerom postizanja rješenja ove situacije", ocijenili su iz Ministarstva te su istaknuli da ostaju otvoreni za sastanke s Udrugom hrvatskih sudaca, ali naglašavaju da takav pristup komunikaciji nije dobar za razgovore, posebno imajući u vidu da je pravosudnim dužnosnicima ponuđeno drugo povećanje primanja u manje od godinu dana.

Predloženi model koji je na ovotjednom sastanku u Ministarstvu članovima Udruge predstavio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica uključivao je uvođenje prava na božićnicu, regres, uskrsnicu, darova za djecu, sistematski pregled, a sve u visini ugovorenoj za državne službenike i namještenike, stoji u priopćenju iz Ministarstva pravosuđa i uprave te poručili da su dali "realan i ostvariv prijedlog" koji bi na mjesečnoj razini sucima značilo povećanje od dodatnih 115 eura neto. Zajedno s lanjskih povećanjima, prosječna neto primanja sudaca uvećala bi se tako za gotovo 700 eura.

Ministarstvo će poduzeti mjere osiguranja prava na pristup sudu

To bi, kažu, bilo najveće povećanje primanja sudaca u proteklih nekoliko godina "da je Udruga na to pristala". Također, napomenuli su, prije bilo kakvih novih dogovora - mora se urediti sustav plaća službenika i namještenika u državnoj službi i javnim službama.

Ujedno, dodali su, povećana su i druga prava ostvarena u prethodnoj godini, a koja su pridonijela povećanju primanja pravosudnih dužnosnika. U prvom redu, povećanje naknada za upućivanje na drugi sud, kao i povećanje naknada za dežurstva. Povećanje se, istaknuli su, ne zasniva na pretpostavkama, već na realnim podacima o isplaćenim plaćama sukladno sustavu Centraliziranog obračuna plaća prema kojima se svim sucima obračunavaju plaće.

"Vjerujemo da će predsjednici sudova sukladno normativnim ovlastima organizirati uredno i pravodobno obavljanje svih poslova na sudu, odnosno osigurati redovan rad sudova, a Ministarstvo pravosuđa i uprave u okviru svojeg djelokruga razmotrit će poduzimanje mjera s ciljem osiguranja ustavnog prava na pristup sudu", stoji u priopćenju.