MJERA UPOZORENJA

Suci prelomili, od ponedjeljka stupaju u bijeli štrajk. Evo što to znači

17.01.2024 u 17:54

Bionic
Reading

Upravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) donio je u srijedu odluku o tzv. mjerama upozorenja, odnosno novom bijelom štrajku od 22. siječnja do 2. veljače, nakon što su svi ogranci udruge odbili izložen model uvođenja materijalnih prava koje je predložilo Ministarstvo pravosuđa i uprave

"Ta mjera će se provoditi na način da se odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima, osim u onim predmetima u kojima može nastupiti nenadoknadiva šteta. Trajanje mjere ovisi o reakciji izvršne vlasti, tako da mogu biti prekinute i prije isteka ovog roka", kazao je nakon sastanka predstavnik UHS-a Marijan Bitanga, sudac Visokog kaznenog suda.

Dodao je kako do tih mjera, odnosno štrajka može i ne doći ako se do 22. siječnja postigne zadovoljavajući dogovor.

Upitan može li ih zadovoljiti obećanje da će zakon o plaćama biti u nekom kasnijem roku, Bitanga je naveo kako to obećanje imaju od svibnja prošle godine te da je ono prekršeno.

Podsjetio je kako su inzistirali na dvije stvari. Prvi zahtjev je bio da se poboljša materijalni status sudaca prvenstveno prvog stupnja, što je djelomično i ispunjeno, naveo je, a drugi, po njegovu mišljenju čak i bitniji, sastoji se od toga da su tražili sustavno uređenje plaća, odnosno da bude uređeno zakonom i da ne ovisi o "trenutačnoj volji neke političke garniture koja je na vlasti".

Na komentar kako nije izvjesno da bi se to moglo dogoditi do ponedjeljka s obzirom da se radna skupina sastala samo dva puta te pitanje što je za njih zadovoljavajuće, Bitanga je rekao: "Poseban dogovor bilo kojeg sadržaja koji nagovješćuje ozbiljne mjere od strane izvršene vlasti".

Odgovarajući na pitanje jesu li mjere upozorenja malo blaže nego što su bile na proljeće, rekao kako su u "jednom dijelu signifikantno strože".

Ne zna koliko će se sudaca odazvati bijelom štrajku, ali računaju na lojalnost članova UHS-a.

'Veliki broj sudaca participirat će u mjerama'

"Hrvatski sudački korpus broji oko 1680 sudaca, što je značajno manje u odnosu na prethodna razdoblja, ali nešto više od 70 posto su članovi UHS-a tako da očekujemo da će jedan veliki broj sudaca participirati u mjerama", rekao je Bitanga.

Između ostalog, naveo je i da je odluka o mjerama donijeta jednoglasno. Govoreći o utjecaju štrajka na građane, ponovio je kako očekuje da nigdje neće nastupiti nenadoknadiva šteta.

"Svi suci će u svojim referadama odlučivati od predmeta do predmeta, procjenjujući situaciju i suci vrlo dobro znaju što je tu nenadoknadiva šteta i što je tu hitni predmet", rekao je.

Potvrdio je kako statusni predmeti u pravilu spadaju u hitne, kao i istražno-zatvorski predmeti te, primjerice, smetanje posjeda, a rekao je i kako će strankama sve biti pojašnjeno preko punomoćnika ili osobno ako se obrate sudu.

Sljedeća sjednica Upravnog odbora zakazana je za 1. veljače kada će se dogovoriti daljnje aktivnosti UHS-a, naveo je Bitanga.

Iz Ministarstva pravosuđa i uprave izvijestili su da, unatoč proglašenju mjera Udruge hrvatskih sudaca i odbijanju najvećeg povećanja u proteklih nekoliko godina, ostaju privrženi dijalogu s predstavnicima pravosudnih tijela o uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika.

Nažalost, kažu, one dolaze nakon odbijanja ovotjednog prijedloga Ministarstva pravosuđa i uprave o uvođenju materijalnih prava, a kojim bi se prosječna neto primanja sudaca uvećala za gotovo 700 eura u manje od godinu dana.