SEDAM NAJPOPULARNJIH

Studentska jela pojeftinjuju s mjesec dana zakašnjenja

12.02.2014 u 07:33

Bionic
Reading

Studenti su se konačno uspjeli izboriti da se za sedam najkonzumiranijih jela u njihovim menzama vrati stara razina državne subvencije, što znači da će značajno pojeftiniti

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu obavijestio je studente da je 22. siječnja stupio na snagu izmijenjeni pravilnik o studentskoj prehrani koji će se početi primjenjivati od 1. veljače!

Subvencija za sedam najkonzumiranijih jela vraćena je sa 50 na 71,24 posto. Istovremeno se počinje primjenjivati dvotjedni obračun razine prava kako bi studenti lakše mogli planirati potrošnju, piše Studentski.hr

Studenti su bili nezadovoljni kada je MZOS u listopadu prošle godine smanjio subvencije za osnovne obroke sa 73,65 posto na 71,24 posto te za namirnice koje nisu u meniju na 50 posto. Nezadovoljni činjenicom da su cijene njihovih obroka nakon toga počele gotovo redovno prelaziti 10 kuna, pokrenuli su prosvjednu inicijativu 'Studenti nisu smokve'. No predstavnici studenata studentskih centara otvorili dijalog s ministrom Željkom Jovanovićem pa je ubrzo provedena anketa koja je trebala utvrditi koje namirnice studenti najviše konzumiraju. Konačno je u studenom dogovoreno da će se od 1. siječnja za sedam najpopularnijih subvencije vratiti na stare razine.

Od ovog vikenda također će se obavljati dvotjedni obračun razine prava. Drugim riječima iznos dostupan na X-ici poništavat će se svaka dva tjedna kako bi studenti lakše planirali potrošnju.

MZOS je dakle ostvario svoja obećanja no sa mjesec dana zakašnjenja. Podsjetimo, Jovanović je prošle godine objasnio kako su subvencije bile smanjene prije svega za nezdravu hranu te da je temeljna ideja bila da se ostvarena ušteda prelije u fond za izdašnije stipendije.

Sedam najpopularnijih ručkova po izboru studenata su:

1. Bečki 2. Panirani pileći 3. Cordon bleu 4. Lignje 5. Zagrebački 6. Ćevapi 7. Pureći bečki

Pet najkonzumiranijih artikala koji se studentima nude za doručak:

1. Kroasan 2. Burek sa sirom 3.Cornflakes 4. Omlet 5. Štrukle