PROSVJED ZELENE AKCIJE

'Struja iz Plomina C bila bi duplo skuplja nego u EU-u'

02.04.2015 u 11:43

Bionic
Reading

Nekoliko aktivista Zelene akcije i Greenpeacea mirno je prosvjedovalo ispred Banskih dvora tražeći od Vlade da odustane od gradnje termoelektrane na ugljen Plomin C

Držeći transparent '94 posto birača protiv Plomina C', željeli su upozoriti da je ministar Ivan Vrdoljak izvrtanjem istine, tvrdnjom da su građani za gradnju Plomina C, pokušao skrenuti pažnju s toga da je riječ o štetnom projektu.

'Te činjenice ukazuju da je investitor s kojim HEP pregovara, japanski Marubeni, bio uključen u dva slučaja korupcije u roku od tri godine, za koje je trebao platiti kazne od 88 i 54,6 milijuna dolara. Kao rezultat toga, japanska agencija za međunarodnu suradnju odlučila je u ožujku prošle godine uskratiti kreditiranje tvrtke Marubeni na period od devet mjeseci. Glavni partner Marubenija za Plomin C je tvrtka Alstom i njegovi zaposlenici proglašeni su krivima za kaznena djela korupcije u najmanje sedam slučajeva u sedam godina', navode u Zelenoj akciji i dodaju da bi cijena električne energije koja bi se proizvodila u Plominu C bila dvostruko skuplja od one koja je dostupna na europskom tržištu.