OCJENA NASTUPA

Stručnjakinja otkriva čime ju je impresionirao Plenković

08.07.2016 u 15:19

  • +2

Andrej Plenković predstavio svoj program

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Bionic
Reading

Europarlamentarac Andrej Plenković, budući predsjednik HDZ-a, ostavlja dojam staloženog političkog govornika, a ujedno dobar estetski dojam, mišljenja je komunikologinja Vinka Drezga, koja je za tportal analizirala Plenkovićev javni nastup prilikom današnjeg predstavljanja programa HDZ-a. Drezga ističe da Plenković 'jasno artikulira svoju rečenicu, pomno se priprema za javni nastup i dobro promisli prije nego dade svoj sud o određenom društvenom pitanju'

'Ne guta vokale, intonira rečenicu tako da je glavna misao u prvom planu. Tempo izgovaranja riječi je umjeren te ostavlja dojam jasnoće i razgovjetnosti. To je u osobitom kontrapunktu s donedavnim predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom', primjećuje Drezga, dodajući da Plenković 'ostavlja i dobar estetski dojam svojim fizičkim izgledom i kretnjama'.

Svojim nastupom budući predsjednik HDZ-a 'uvodi novi smjer u politički diskurs stranke: suvremeni diskurs za suvremenu RH, koja je i formalno integrirana u Europsku uniju i NATO', poručila je Drezga, inače direktorica Centra za EdUkaciju o EU i autorica knjige 'Politička retorika u Hrvatskoj'. 

Protuteža toksičnoj tezi o 'našoj i njihovoj Hrvatskoj'

'Izmješta dakle politički diskurs s terena ideologije i neproduktivnih rasprava o pitanjima iz prošlosti na teren sadašnjosti - ekonomskog prosperiteta, boljega života na temeljima društvene solidarnosti. Andrej Plenković potvrđuje da je čovjek dijaloga, pružene ruke prema svakomu, a ne čovjek podjela. Predstavlja protutežu toksičnoj tezi o 'našoj i njihovoj Hrvatskoj'. Nasuprot percepciji Hrvatske koja počiva na binarnoj formuli 'ili mi ili oni', 'ili mi ili pakao', Andrej Plenković i današnjim nastupom promovira formulu 'i mi i oni'', poručila je Drezga.

Po njezinom sudu, 'kao što pojava projekta Mosta predstavlja iskorak prema demokratskom rastu zemlje, tako i inauguriranje političara europskoga profila kakav je Andrej Plenković znači dodatni iskorak u tranziciji RH iz totalitarne baštine prema tradiciji slobodnoga svijeta'.

'Iz govora se dade iščitati da su temeljne slobode mišljenja i govora pretpostavke stvaralaštva; predstavljaju kamen zaglavni nove političke struje na čelu temeljne stranke desnoga centra, koju predstavlja HDZ', navela je Drezga.

Efektno retoričko sredstvo

Plenković je, nadalje, 'posebno naglasio važnost stručnosti, dakle kompetentnosti i intelektualni habitus ljudi koji su u poziciji donošenja odluka koje se reflektiraju na zajednicu', a osvrnuo se i na predizborne pregovore među političkim strankama.

'Volio bi da je npr. HSS odlučio ostati s HDZ-om, ali Andrej Plenković poštuje njihov izbor i razumije razloge. Dometnuo je, međutim, vješto retorički da su sličnosti programske i svjetonazorske između HDZ-a i HSS-a bitno veće negoli između HSS-a i SDP-a. To je potkrijepio konkretnom slikom i brojkama iz klupa EP-a: 'Marijana Petir i ja smo u EP-u samo dva-tri metra udaljeni jedno od drugoga dok je Tonino Picula od Marijane Petir daleko i do 70-80 metara.' To je efektno retoričko sredstvo koje uz pomoć vizualizacije naglašava programske sličnosti i razlike', objašnjava Drezga.

Naposljetku, da ne bude zabune i krivih interpretacija, i Plenković se čvrsto usidrio u nasljeđu Franje Tuđmana kao 'utemeljitelja stožerne hrvatske državotvorne stranke'. 'S obzirom na potrese u i oko stranke i niz afera koje se perpetuiraju već mjesecima, svojem je biračkom tijelu odaslao jasnu poruku da je Franjo Tuđman alfa i omega suvremene stranke desnoga centra; na baštini čovjeka koji je poveo i dovršio proces osamostaljenja Hrvatske današnje vodstvo ima graditi društvo prosperiteta i stabilnosti', zaključila je Drezga.