CJEPIVA NESTALO

Stručnjak: Da, stigla je gripa u Hrvatsku, i to linije Yamagata

27.11.2017 u 17:28

Bionic
Reading

Iako je gripa ovih dana stigla u Hrvatsku, cjepiva više nema. Nakon prošlogodišnje sezone, koju su stručnjaci ocijenili jednom od najgorih i procijenili da bi ova mogla biti još gora, broj cjepiva naručenog za aktualnu sezonu istovjetan je onom za prošlu godinu

Crna bilanca prošlogodišnje sezone gripe tijekom koje je umrlo 27 oboljelih, a više od 50 tisuća ih je bilo zaraženo, građane je očito potaknula na cijepljenje. Nakon samo tri tjedna cjepiva je nestalo. Hrvatski zavod za javno zdravstvo naručio je 280 tisuća doza, jednako kao i prošle godine.

Ubrzo su uvidjeli da postoji pojačana potrošnja pa su naručili još šest tisuća doza, da bi potkraj studenog krenuli u nabavu još tri i pol tisuće doza. Prošlog tjedna pojavile su se informacije kako cjepiva više nema u Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Distribucija novih doza po županijama u kojima ih je nestalo trebala bi se odviti tijekom prvih dana prosinca.

No je li sada prekasno? Naime gripa je ovih dana stigla u Hrvatsku, potvrdio je to za tportal Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Riječ je o influenci tipa B, i to linije Yamagata, kaže nam Draženović. Riječ je o istoj vrsti gripe kakva je poharala Hrvatsku prošle godine.

  • +8
Cijepljenje protiv gripe Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

Iako je gripa stigla, epidemija se obično događa oko Božića, stoga i oni koji prime cjepivo početkom prosinca imaju vremena jer za stvaranje imuniteta treba deset do 15 dana od cijepljenja.

Draženović je početkom prošle godine u jeku sezone gripe nagovijestio kako bi ova mogla biti još gora jer se prošle sezone pojavio novi soj, a kada se on pojavi, sljedeća godina bude gora od prve.

Upravo pojava novog soja, i to u tijeku same epidemije gripe, pridonijela je tome da prošlu sezonu stručnjaci ocijene jednom od najgorih. Naime usred sezone pojavio se novi soj virusa H3N2, nazvan H3 Bolzano, a počela je sojem H3 Hong Kong.