nasilje nad civilima

Stručnjaci UN-a: Palestinci 16 godina žive u blokadi, za to nitko nije odgovarao

12.10.2023 u 12:06

Bionic
Reading

Skupina neovisnih stručnjaka Ujedinjenih naroda osudila je u četvrtak nasilje nad civilima u Izraelu i osudila što se odmazda protiv Gaze pretvorila u "kolektivno kažnjavanje"

Osuđujući "užasne zločine koje je počinio Hamas", skupina je rekla da je Izrael pribjegao "neselektivnim vojnim napadima na već iscrpljeni palestinski narod u Gazi".

"Žive pod protuzakonitom blokadom 16 godina i već su prošli kroz pet velikih brutalnih ratova, za što nitko nije odgovarao", navodi se u priopćenju skupine, koja uključuje nekoliko posebnih izvjestitelja UN-a.

"Ovo je jednako kolektivnom kažnjavanju. Nema opravdanja za nasilje koje je neselektivno usmjereno na nedužne civile, bilo od strane Hamasa ili izraelskih snaga. To je apsolutno zabranjeno prema međunarodnom pravu i predstavlja ratni zločin."

Skupina je rekla da uzimanje talaca u kontekstu neprijateljstava također predstavlja ratni zločin.

"Civili koje je Hamas uzeo moraju odmah biti pušteni", rekli su stručnjaci.

Broj poginulih u Izraelu od subote je porastao na više od 1300 ljudi. Većina su bili civili koje je Hamas ubio iz vatrenog oružja u njihovim domovima, na ulicama ili na plesnoj zabavi.

Deseci izraelskih i stranih talaca odvedeni su u Gazu.

Izrael je u četvrtak rekao da neće biti humanitarnog prekida njegove opsade Pojasa Gaze dok svi taoci ne budu oslobođeni.