ODBIJENA OKOLIŠNA STUDIJA

Stručnjaci protiv vjetroelektrane u Fužinama

30.04.2013 u 15:26

Bionic
Reading

Studiju utjecaja na okoliš za Vjetroelektranu Fužine zbog koje je nedavno održan prvi lokalni referendum u Hrvatskoj, odbacila je većina članova Stručnog povjerenstva, potvrdio je Hini član Povjerenstva, načelnik općine Fužine Marinko Kauzlarić

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je da je sada na redu ispitni postupak u kojem će se pregledati primjedbe istaknute u javnoj raspravi, stavovi, mišljenja članova povjerenstva i stručnjaka na temelju čega će Ministarstvo donijeti rješenje vezano uz taj projekt.

Očekujemo da će Ministarstvo uvažiti činjenicu da je 'protiv' glasalo upravo pet predstavnika struke, a 'za' dva predstavnika politike, te da će odbaciti studiju i odrediti novu, prihvatljiviju lokaciju vjetroelektarne, protiv koje mi kao energetskog projekta nismo, kazala je predsjednica fužinskog ogranka Eko Kvarnera Jadranka Zanoškar Radošević.

'Moramo biti odgovorni prema okolišu. To je projekt koji s jedne strane doprinosi povećanju udjela obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, a s druge strane, ima određeni utjecaj i na prirodu. Je li takav projekt moguće provesti i s određenim mjerama ublažavanja, dakle da utjecaj na samu prirodu i okoliš ublažimo - to će se reći samom studijom odnosno konačnim rješenjem Ministarstva', istaknuo je ministar Zmajlović.

Javna rasprava za prvu fazu Vjetroelektrane Fužine, koja je prostornim planom Općine Fužine predviđena na lokaciji Zvirjak (36 MW), održana je od 20. prosinca 2012. do 18. siječnja ove godine. Pored nje, postoji II. faza, na lokaciji Kobiljak, snage 20 MW.

Za Studiju su glasali načelnik Kauzlarić i voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša županijske uprave Jelena Čanik. Načelnik Kauzlarić svoj stav pravda činjenicama da je općina nositelj ideje, da je prostornim planom predviđena lokacija vjetrelektarne, da je u projektitranju predviđena najnovija oprema za zaštitu prirode, i da on kao lovac poznaje goranske šume i smatra da neće biti štete za zaštićenu divljač.

Voditeljica Čanik je odbila izravno dati izjavu, a drugi članovi povjerenstva nisu bili dostupni.

Eko Kvarner zamjera Studiji utjecaja niz loše planiranih rješenja u pogledu zaštite prirode, među kojima posebno ističe veliku buku koju bi proizvodila vjetroelektana, blizinu naseljima više od dopuštene, rušenje velike površine zaštićene šume i druge.

Smatraju da su općinski vijećnici mimo javne rasprave 2009. promijenili lokaciju vjetroelekrane prema volji investitora, ne uvažavajući dokumente i načela zaštite. Također, te godine, tvrdi Zanoškar Radošević, sa šume je nestala zaštita koja datira još iz vremena austrijske uprave.

Nismo protiv vjetroleketrane ako bi se njezina lokacija pomakla više u pravcu općine Bakar, zaključila je.

Na neuspio referendum o prihvatljivosti izgradnje vjetroelektrane Fužine na lokaciji Zvirjak, koje je raspisala Općina Fužine 14. travnja, kada su bili i izbori za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu, izišlo je 46,6 posto birača od kojih je 82 posto glasovalo protiv da na Zvirjaku bude smještena vjetroelektrana. Referendum bi uspio da je na njega izašlo još svega 45 građana čime bi se zadovoljilo pravilo o natpolovičnom izlasku birača.

Eko Kvarner je potom zatražio od Ustavnog suda ispitivanje ustavnosti članka 6. Zakona o referendumu prema kojem odlučuje većina birača koji su glasovali uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača.