Stroj 2 - projekt 'skovan' od riječkih kreativaca

Stroj 2 - projekt 'skovan' od riječkih kreativaca

28.03.2012 u 03:01

Bionic
Reading

Stroj 2 nije samo još jedan prodajni sajam u nizu. Projekt je to koji okuplja isprofilirane riječke dizajnere koji uz druženje, razmjenjivanje iskustava, koktel i kolačić izlažu svoje radove i podižu kreativnu klimu u Rijeci, a vole ga i ljudi i životinje

Idejne začetnice su dvije prijateljice i dizajnerice nakita, Tanja Kanazir i Marina Marinski, s kojima sam za Modu komodu porazgovarala o njihovom hvalevrijednom projektu.


MK: Zašto Stroj 2?


Tanja i Marina: Stroj 2 premijerno je održan 31. listopada 2011. godine u prostoru bivše Tvornice papira Hartera. 
Tražile smo ime vezano uz Rijeku, Harteru, proizvodnju. Zahvaljujući Marininoj majci, koja je radila u Harteri, došli smo do zanimljive informacije. Radnici su za strojeve u Tvornici papira koristili vlastito skovana imena, a jedan od tih strojeva zvao se Stroj 2. Njegova zadaća bila je proizvodnja najfinijeg cigaretnog papira. Stroj 2 je jedini preostali dio proizvodnje koji će se konzervirati i sačuvati za buduće generacije. Naziv nam je stoga savršeno odgovarao i tako je rođen Stroj 2.


MK: Koja je ideja Stroja 2?

T & M: 
Stroj 2 želi dati priliku mladim dizajnerima da izađu iz sfere društvenih mreža te da kroz direktan kontakt s kupcima rade na svojoj promociji. Naglasak nije samo da prodaji, nego i druženju, razmjeni ideja, iskustava te poticanju suradnje između autora. Kod odabira izlagača povodimo se za dobrim idejama s naglaskom na ilustraciji i street artu.


MK: Koliko često se Stroj 2 održava?

T & M: Plan je da se Stroj 2 događa tri-četiri puta godišnje. Datum sljedećeg izdanja još nije definiran, no voljele bismo njime obilježiti početak ljeta. Stroj 2 voli putovanja, tako da izlaz iz Rijeke nije nemoguć. Otvoreni smo za sve opcije i nove suradnje.
 Dosad smo se družili u Harteri i Cukarikafe Baru u Rijeci.


MK: Može li se živjeti od homemadea u Hrvatskoj? 


T & M:Handmade scena sve je jača i jača u Hrvatskoj. Kreativci su sveprisutni na društvenim mrežama te potiču ljude na stvaranje. S obzirom da je hrvatsko tržište malo, nažalost, nema mjesta za sve. Opstat će oni koji se ističu originalnošću ideje, kvalitetom proizvoda, pristupom i marketingom.
 Živjeti od handmadea nije lako. Uspijeva to samo nekolicini autora, dok je za druge to još uvijek samo hobi. Da bismo došli do te razine da živimo od svog rada, potrebno je uložiti mnogo truda i vremena, pa za većinu to na kraju ne bude isplativo.


MK: Koji su sve kreativci dosad izlagali na Stroju 2?

T & M: 

Micica, evaDeva, Larala, Jane Doe, Nakit by luce Lu, Ko’kolačić, Šinjorina Herbalina, Ana Glažar, OjoMAGico, Live The Message, Ping / Pong Kolektiv, Etoile de mer, Yo Soy Juanita, Doodlewitch, Bijoux foux, 2women1sewingmachine, metaMORPH, Ivanka Pašalić, Ava Design, Nisa Hrvatin, Marina Marinski, tanjadasimalomanja JEWELRY, Cukerin, Jackie Jumbus, Ku Ku Tre, Mrvasta čudesa, Lolina kućna manufaktura, Dott, Pinkeye's Twisted Jewelry.



jelić vesele atmosfere s trećeg izdanja Stroja 2 u baru Cukarikafe u Rijeci

Jedva čekamo novi Stroj 2, a kada i gdje će se održati, doznat ćete na vrijeme na stranicama Mode Komode. Dotada potražite gore spomenute kreativce na njihovim Facebook stranicama.

Uživajte u današnjem danu uz sljedeću numeru koja mi je nekako sjela uz ovu lijepu kreativnu priču. Gypsy gitara, Johnny Depp i čokolada su dobitna kombinacija! :)