TOP 5

Stripovi s kioska vol.2

12.09.2010 u 14:10

Bionic
Reading

Nakon kraće ljetne stanke, nastavljamo s pregledom stripova na kioscima. Uz već poznate klasike, donosimo i jedno novije izdanje, a sve što trebate nakon preporuka jest na prvom kiosku odabrati svog favorita i razbiti monotoniju sumornih jesenskih dana. Sa stripom nisi sam :)


TEX

Kvalitetan vestern strip Tex bio je prva uspješnica talijanske izdavačke kuće Bonelli i omogućio joj ekspanziju 'carstva'. Ovaj strip junak otvorio je čitateljima vrata za mnogobrojne Bonellijeve likove koji su, svi odreda upečatljivi, naprečac osvojili milijunsku publiku. Uz samog glavnog junaka, Texa tu je i njegov nerazdvojni prijatelj Kit Karson, a u uzbudljivim epizodama ponekad im se pridruži i Texov sin. On brodi živopisnim gradićima Divljeg zapada, a ponekad i među šatorima još živopisnijih Indijanaca, no njegov nepogrešivi osjećaj za pravdu uvijek vraća narušenu ravnotežu življenja, ma o kojoj sredini se radilo.

Izdavač: Ludens
Cijena: 18 kuna


MARK

Da samo bacimo letimičan pogled na pregled stripova na kioscima, mogli bismo pomisliti da je vrijeme stalo. Naime, na kioscima i dalje vladaju naslovi koji su vladali i prije dvadeset i više godina i ništa ih ne može srušiti s 'trona'. Sve su to odreda kvalitetni stripovi, jer da nije tako, ne bi izdržali test vremena koje je ipak najbolji pokazatelj kvalitete. Uz naše stare 'znance' Texa, Zagora i Alana Forda, u taj asortiman 'vječnih stripova' među domaćom publikom svakako spada i Mark. Mark je, uz svoje drugove Blafa i Žalosnu sovu, borac za pravdu i nezavisnost Amerike. Radnja stripa smještena je u vrijeme kada su Englezi polagali prava na teritorij Amerike, a Mark sa svojom družinom pokušava dokazati suprotno.

Izdavač: Ludens
Cijena: 25 kuna


BLEK

Ono što smo naveli za popularnost Marka pred domaćom publikom, koja ga prati dvadeset i više godina (usprkos duljoj pauzi u devedesetima), možemo ponoviti i za junaka Bleka. Taj strip junak smješten je u isto vrijeme kao i Mark (čudno je da se nisu sreli?) i uz pomoć mudrog profesora Okultisa i mlađahnog pomoćnika Rodnija bori se protiv 'omraženih' Engleza za nezavisnost i slobodu Amerike. Serijal je zabavan baš kao i Mark, a ono što bi eventualno moglo malo zasmetati jest činjenica da likovi ni nakon ovoliko epizoda uopće ne stare već su isti kao na početku. No strip ima svoje konvencije - u nekim stripovima vrijeme teče, a u nekima teče vrlo sporo te je promjena likova, odnosno njihovo starenje, vrlo neprimjetna. Iako ponekada začudno, takvo što nije nelogično - očekuje se da strip junaci žive kroz mnogo avantura i zato moraju biti nepromijenjeni, a  Blek je u potpunosti ispunio tu funkciju.

Izdavač: Ludens
Cijena: 25 kuna


ALAN FORD  (extra)

Uz Alan Ford klasik, na kioscima se pojavljuje i Alan Ford extra. Alan ford klasik, kao što samo ime kaže, kreće s epizodama otpočetka, a Alan Ford extra krenuo je s objavljivanjem novih epizoda koje su krenule od broja 424. Ovaj popularni strip u svojoj matičnoj zemlji također i dalje izlazi te na tržištu pokušava pronaći svoje mjesto uz stripove velikih izdavača kao što su Bonelli i Walt Disney. I dok je nekad Alan Ford figurirao kao ravnopravni član detektivske grupe TNT, u novim je epizodama u prvome planu - novo doba očito je donijelo i novo viđenje. Grupa TNT raspuštena je, članovi su na zasluženom 'odmoru' na raznim stranama, no Alan Ford je i dalje aktivan. Posjeduje vlastitu detektivsku agenciju, koju vodi uz pomoć zaručnice Minuette, a njegove nove avanture pomalo nalikuju na avanture nespretnog i otkačenog Jamesa Bonda.

Izdavač: Strip-agent
Cijena: 15 kuna

ULTIMATE SPIDER-MAN / ULTIMATE X-MAN

Iako se Spider-man u rasnim izdanjima pojavljivao i prije (najpoznatije je njegovo pojavljivanje svakako u EKS almanahu), kao samostalan strip na našem se tržištu pojavio nakon velikog uspjeha istoimenog filma, kada je dočekao svoje mjesečno izdanje. Izdanje Spider-mana 'dvostrano' je, tako da se s druge strane nalazi još jedna uspješnica američke izdavačke kuće Marvel - X-men, a filmovi bazirani na njihovom predlošku također su dodatno pospješili prodaju ovog stripa. Ultimate Spider-man i Ultimate X-men kvalitetno su crtani stripovi u punom koloru, a po svom sadržaju usmjereni su mlađoj, odnosno tinejdžerskoj publici.

Izdavač: Bookglobe
Cijena: 19,90 kuna