LUNJKOVEC - KUTNJAK

Stričak: Ovo nalazište geotermalne vode odličan je potencijal za električnu energiju

09.10.2023 u 20:55

Bionic
Reading

U Općini Mali Bukovec u ponedjeljak su predstavljeni rezultati istražnih radova na geotermalnom polju Lunjkovec-Kutnjak, jednom od najzahtjevnijih projekata koje je pokrenula Varaždinska županija

Naime, javna tvrtka Bukotermal koja je u vlasništvu Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec, nakon dvije godine pripreme i dvije godine istraživanja privela je kraju istražne radove na geotermalnom polju Lunjkovec-Kutnjak te na remontu dviju geotermalnih bušotina.

"Nakon pune dvije godine istraživanja ove bušotine, stigli smo s tim dijelom do kraja. Utvrđeno je da se na 2430 metara nalazi nalazište geotermalne vode, topline 142,03 stupnja. Prema riječima stručnjaka, to je jedan odličan potencijal za proizvodnju električne energije", izjavio je na konferenciji za novinare varaždinski župan Anđelko Stričak.

Najavio je da je sljedeći korak izrada idejnog rješenja razrade i eksploatacije te ishođenje okolišnih uvjeta.

"Nakon toga možemo prići projektiranju same geotermalne elektrane. Planiramo da toplinsku energiju iskoristimo za plastenike i staklenike, ali i u druge svrhe. Zasada su ovi rezultati sjajni", rekao je Stričak. Čestitao je svima koji su bili uključeni u taj proces. Tvrtka Bukoteramal je u 85-postotnom vlasništvu Varaždinske županije dok općina Mali Bukovec ima 15 posto tvrtke budući se na njenom području nalaze bušotine.

Načelnik Općine Darko Marković rekao je za eksploatacijsko polje kako je po površini jedno od najvećih eksploatacijskih polja geotermalne vode u Hrvatskoj. Riječ je o 99 kilometara četvornih, a odlični rezultati koji je pokazalo istraživanje otvaraju mogućnost izgradnje geotermalne elektrane, napomenuo je. "Na području eksploatacijskog polja moći ćemo napraviti geotermalnu elektranu otprilike snage oko 16 megavata. Biti će tu još i toplinske energije koje će se moći koristiti u snazi oko 90 megavata. Sve su to podaci koji su izvanredni i koji će uvelike pridonijeti gospodarskom razvoju Općine Mali Bukovec, a vjerujem i Varaždinske županije", zaključio je Marković.

Dodao je da nakon ovog djela projekta slijedi razdoblje u kojem će se definirati način eksploatacije polja geotermalne vode. "Glavni cilj je izgradnja jedne ili više geotermalnih elektrana na tome području", naglasio je Marković.

Direktor tvrtke, Alen Požgaj rekao je da je dosada u projekt uloženo više oko 2,5 milijuna eura. To je manji dio od svih ukupnih troškova koji nas očekuju u projektiranju i gradnji elektrane, da bi iskoristili cijeli kapacitet polja. Imamo otprilike mogućnost eksploatacije 16 megavata električne i 90 megavata toplinske energije i potrebno nam je još otprilike oko 50 milijuna eura za realizaciju i finalizaciju kompletnog projekta, dodao je Požgaj.