USU UPOZORAVA

Strani ulagači upozoravaju na niz štetnih odluka Vlade

28.03.2014 u 20:41

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada svojim nedavnim odlukama ide u smjeru favoriziranja tvrtki u potpunom državnom vlasništvu ili onih koje su važne za Vladu na štetu većinski privatnih kompanija koje su često u vlasništvu stranih investitora, upozoravaju iz Udruženja stranih ulagača

Strani ulagači navode nekoliko primjera Vladinih mjera i radnji koje utječu na pogoršanje razine tržišnog natjecanja i posljedično do povećavanja neučinkovitosti i smanjenja dobrobiti potrošača

Između ostaloga, za Udrugu stranih ulagača su sporni pritisci na konkurenciju Hrvatske pošte u dostavljanju redovnih pošiljki, pravilnik o zabrani izlaganja cigareta u trafikama, pritisci oko kupnje dodatnih frekvencija za određene mobilne operatere, nametanja trošarina na mobilnu telefoniju telekom kompanijama te pritisci da domaći dobavljači pobjeđuju na natječajima kod tijela javne uprave i javnih poduzeća.

Posebno se osvrću na Vladinu odluku vezanu uz obvezu opskrbe kućanstava plinom koja je dodijeljena HEP-u, za koju smatraju da nema ekonomsko opravdanje. 'Ina je već prošla proces transformacije iz poduzeća u državnom vlasništvu u profitno i tržišno orijentiranu tvrtku u svim svojim aktivnostima, uključujući i upravljanje plinskim poslovanjem. Ina ima dugogodišnje iskustvo u osiguravanju pouzdane opskrbe prirodnim plinom te je teško razumjeti zašto bi HEP mogao provoditi ovu aktivnost učinkovitije od Ine', stoji u priopćenju.

Također, upozoravaju da neke od nedavnih regulatornih odluka Vlade povećavaju zabrinutost mnogih stranih investitora po pitanju usklađenosti takvih pravila sa zakonima Europske unije, a koje se Hrvatska obvezala primjenjivati ulaskom u EU.

Zaključuju da takve akcije pogoršavaju investicijsku klimu u Hrvatskoj za strane, međunarodne tvrtke te predlažu Vladi da dodatno razmotri ove probleme i odgodi primjenu odluke o prebacivanju opskrbe kućanstava plinom s Ine na HEP.