ZBOG GORIVA I CESTARINA

Štrajk kamiondžija u Portugalu

14.03.2011 u 14:06

Bionic
Reading

Portugalski vozači kamiona počeli su u ponedjeljak štrajkati tražeći zaštitne mjere zbog rasta cijene goriva, no osim manjih izgreda, nema dojava o velikim prometnim poremećajima

Nijedna cesta nije bila blokirana u ponedjeljak ujutro, objavile su vlasti, a mediji su javili o okupljanjima kamiona na izlazima iz Lisabona i Porta, no objavili su da promet nije znatno poremećen.

Štrajkovi portugalskih vozača kamiona u lipnju 2008. bili su obilježeni teškim izgredima te smrću jednoga vozača pri pokušaju da zaustavi kamion na cestovnoj blokadi.

Predstavnici vlade i kamionskih udruga uspjeli su se dogovoriti oko cijena cestarina, ali pregovori zapinju oko cijena goriva.

'Zahtjevi vozača apsolutno su neprihvatljivi, jer oni zahtijevaju milijune eura subvencija, što je besmisleno u Portugalu u kojem se sada traže tolika odricanja', rekao je ministar za transport Antonio Mendonça.

Pod pritiskom tržišta i partnera u Europskoj uniji portugalska vlada socijalista donijela je strog plan štednje radi ozdravljenja javnih financija.