SKUPŠTINA GRADA ZAGREBA

Stojak traži 50 posto niže naknade zastupnicima

16.12.2013 u 11:58

Bionic
Reading

Tomislav Stojak, HNS-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, kao što je već ranije najavio, uputio prijedlog prema kojem bi se naknade zastupnika smanjile za pedeset posto. Na prepolavljanju naknada za sjednice Skupštine i radnih tijela godišnje bi se uštedjelo i dva milijuna kuna

Stojakov je prijedlog izmjena Odluke o naknadama već u proceduri, a cilj je, kako ističe, 'pokazati da zastupnici shvaćaju svu složenost gospodarskog okruženja u kojem se svi nalazimo, te postići uštede u gradskom proračunu'.

Zastupnički rad formalno zakonski se vodi kao volonterski, no oni svejedno imaju pravo na fiksnu mjesečnu naknadu. Uz to, dobivaju i za sjednice radnih tijela.

'Budući da se ne može unaprijed procijeniti koliko se godišnje sjednica radnih tijela Gradske skupštine održi, procjenu uštede moguće je napraviti na razini 2010. godine, kada je za naknade gradskih zastupnika isplaćeno više od 4 milijuna kuna', smatra Stojak.

Dodaje da su naknade zastupnicima već smanjivane 2009. i 2012. godine, no novim prijedlogom mogla bi se postići dodatna godišnja ušteda od 2 milijuna kuna. Nova, prepolovljena 'tarifa' počela bi vrijediti od Nove godine i trajala bi najmanje cijelu godinu, drži HNS-ovac.