peking

Što su to 'dvije sjednice' i zašto je to politički događaj godine koji bi Kinezima trebao ponuditi izlazak iz krize

05.03.2019 u 20:32

Bionic
Reading

Najveći kineski politički događaj, sastanak zakonodavnih delegata i političkih savjetnika, poznat kao 'dvije sjednice', započinje ovog tjedna u Pekingu i dolazi u vrijeme kada se kineski čelnik Xi Jinping suočava s jednim od najizazovnijih razdoblja od svog dolaska na vlast u ožujku 2013. godine

Čelnik najmnogoljudnije države na svijetu se, naime, suočava sa sve većim nezadovoljstvom Kineza zbog usporavanja kineskog gospodarstva, teškog trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama, pojačane međunarodne zabrinutosti oko kineskog tehnološkog diva Huaweija i sve veće globalne kritike kineske politike u Xinjiangu, području s većinskim muslimanskim stanovništvom na zapadu zemlje.

'Sastanak godine', kako su mnogi prozvali predstojeće dvije odvojene sjednice Nacionalnog narodnog kongresa (NPC) i Svekineske narodne političke savjetodavne konferencije (CPPCC), mogao bi donijeti nove smjernice kojima bi u budućnosti trebala krenuti najmnogoljudnija nacija.

Tijekom sastanka izaslanici NPC-a ratificirat će zakone, kadrovske promjene i državni proračun, a samom sastanku nazočit će i mnogobrojni poslovni ljudi i slavni Kinezi, pa će se tako tamo naći Pony Ma, osnivač investicijskog konglomerata Tencenta, glumac Jackie Chan i nekadašnji košarkaš NBA Yao Ming. Valja naglasiti kako se NPC kao zakonodavno tijelo često opisuje kao 'parlament s gumenim žigom' i uglavnom ceremonijalnom funkcijom jer potpunu kontrolu nad zakonodavstvom ima CPPCC koji predvodi Wang Yang.

Radno izvješće vlade

Pored glavnog tajnika Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Xi Jinpinga, uz druge kineske partijske i državne dužnosnike, najviše pažnje privuklo je radno izvješće vlade koje je predstavio premijer Li Keqiang.

Li je izjavio da je, iako se suočavala s 'oštrim situacijama nezabilježenim posljednjih godina', kineska vlada prošle godine ispunila glavni razvojni cilj za gospodarstvo i društvo te ostvarila ključno unapređenje za izgradnju 'umjereno imućnog društva'.

>>> Dramatično izvješće: 'Bruxelles je prepun ruskih i kineskih špijuna, izbjegavajte kafić preko puta Europske komisije'

Kineski premijer je u svom izvješću istaknuo da je BDP u 2018. porastao za 6,6 posto i premašio 90 trilijuna juana. Novozaposleno je 13,6 milijuna osoba u gradovima, a 13,8 milijuna seljaka izvučeno je iz siromaštva. Prosječni prihod stanovnika je porastao za 6,5 posto, dok je za tekuću godinu cilj rasta BDP-a postavljen na između šest i 6,5 posto. Prema planovima, cilj Kine je održati potrošačku inflaciju na razini od približno tri posto i stvoriti preko 11 milijuna novih urbanih radnih mjesta.

Premijer Li također je izjavio kako će Kina ove godine unaprijediti reforme tradicionalnih industrija, doprinijeti razvoju novih industrija, podržavati poduzeća u ubrzanju tehnološke reforme i unaprijediti usklađenje standarda s međunarodnim visokim razinama.

Unapređenje i usklađenje sa Zapadom

Pored toga, Kina će ove godine smanjiti otpuštanje sumporovog dioksida za tri posto, a premijer navodi kako će se pojačati privlačenje stranog kapitala, nastaviti olakšavati uvjeti za pristup tržištu te dozvoliti stranom kapitalu samostalno djelovanje u više područja. Uz to, plan je unaprijediti politike za otvaranje burzovnog tržišta, ubrzati usklađenje s globalnim ekonomskim i trgovinskim standardima, kao i stvoriti pravednu atmosferu za konkurenciju kineskih i inozemnih tvrtki te povećati zaštitu prava inozemnim tvrtkama.

Li je naglasio kako će Kina otvoriti novu zonu u okviru šangajske slobodne trgovinske zone, unaprijediti izgradnju slobodne trgovinske zone na Hainanu te istražiti izgradnju slobodnih trgovinskih luka s kineskim značajkama. Prema njegovim prognozama, Kina će imati bolju atmosferu za investicije te će inozemna poduzeća pronaći više prilika za razvoj u Kini.

>>> Kineski investitori smanjili ulaganja u europske kompanije

Prema procjenama analitičara, ovogodišnji cilj od maksimalnih 6,5 posto rasta signalizira sposobnost Pekinga da prihvati sporiji rast dok istovremeno nastavlja reforme kako bi iskorijenio financijski rizik uzrokovan dugom. Odobrenje novog zakona o stranim ulaganjima analitičari pak gledaju kao rješavanje američke zabrinutosti zbog krađe intelektualnog vlasništva jer bi novi zakon trebao zabraniti lokalnim vlastima prisiljavanje stranih tvrtki na prijenos tehnologije na domaće tvrtke.

  • +7
Nacionalni kongres Kine Izvor: Pixsell / Autor: Li Gang/XinHua/PIXSELL

Reakcija na globalne izazove

'Kina će u 2019. i nadalje inzistirati na mirnom razvojnom putu poštujući strategiju otvaranja i uzajamne koristi te odlučno očuvati globalni sustav na temeljima multilateralizma i Povelje OUN-a. Kina će aktivno sudjelovati u reformi i usavršavanju sustava globalnog upravljanja, zaštiti otvorenog svjetskog gospodarstva i unapređenju cjelokupne zajednice. Kina će pojačati dijalog i suradnju s glavnim svjetskim državama, produbljivati dobrosusjedske odnose i proširiti uzajamno korisnu suradnju sa zemljama u razvoju. Kina će aktivno i svrsishodno reagirati na globalne izazove i ponuditi više kineskih konstruktivnih prijedloga u rješavanju regionalnih vrućih pitanja', zaključio je Li.

>>> Merkel: Kina mora preuzeti odgovornost za miroljubivi svjetski poredak

Jedno od tih regionalnih prijepora koje Zapad spočitava Pekingu je tretiranje Ujgura, muslimanske većine na zapadu zemlje, u regiji Xinjiang, na koju vlast gleda kao opasne separatiste i podržavatelje terorizma. Sastanak najmoćnijih Kineza, očekivano, popraćen je i pooštrenim mjerama nad aktivistima za ljudska prava koji su stavljeni pod nadzor ili su 'otputovali' izvan glavnog grada.

Hu Jia, aktivist za zaštitu okoliša, od 26. veljače je u kućnom pritvoru, a javnosti je rečeno kako će tijekom održavanja 'dviju sjednica' biti odveden izvan Pekinga, u koji će mu biti dopušten povratak tek 16. ožujka, nakon završetka događaja godine.

>>> EU se nada da će Hu ponovno dobiti sva svoja prava

Sigurnost tijekom održavanja sjednica prioritet je u tolikoj mjeri da su svi putnici koji dolaze u Peking dodatno kontrolirani, a najstrože je zabranjeno puštanje lampiona ili balona u nebo. Na udaru su i virtualne privatne mreže (VPN) koje se koriste za pristup blokiranim web lokacijama poput Googlea. Građani su pak regrutirani kao 'dragovoljci' za 'kontrolu stabilnosti', a posebna je pažnja sigurnosnih snaga usmjerena prema Xinjiangu i Ujgurima, koje Peking smatra najvećom prijetnjom stabilnosti u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu što, sudeći po najavama vlastodržaca, ima velike planove za izlazak iz krize.