NUKLEARNA SIGURNOST

Što su dogovorile Rusija i SAD po pitanju Irana i S. Koreje?

26.03.2012 u 15:00

Bionic
Reading

U ponedjeljak i utorak održava se summit o nuklearnoj sigurnosti u Seulu, gdje sudjeluju američki predsjednik Barack Obama, koji se na marginama summita sastao i s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom, južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom i kineskim Hu Jintaom. Raspravljat će o tome kako se nositi s nuklearnim terorizmom, a glavna tema će biti kako odvratiti Sjevernu Koreju od testiranja projektila i nuklearnog programa, javlja CNN

Samo nekoliko sati nakon što je SAD upozorio Sjevernu Koreju da neće postići ništa s prijetnjama ili provociranjem, Pjongjng javlja kako planira dalekometnu raketu testirati u ponedjeljak, rekao je južnokorejski dužnosnik ministarstva obrane.

Južna Koreja je rekla da smatra kako je lansiranje rakete zapravo pokušaj razvoja nuklearnog projektila, a Barack Obama izjavio je kako će lansiranje svakako imati neke posljedice.

'Ovdje u Koreji želim razgovarati izravno s vlastima u Pjongjangu. SAD nema neprijateljske namjere prema vašoj zemlji', rekao je Obama u govoru studentima na Sveučilištu Hankuk u Seoulu.

Južna Koreja je poručila kako je spremna 'pratiti putanju rakete', rekao je dužnosnik ministarstva obrane, koji nije želio biti imenovan.

'Postoji zabrinutost da bi dijelovi raketa mogli pasti na južnokorejski teritorij, čime bi mogli biti ugroženi životi. Kako bi se otklonile te mogućnosti, pratit ćemo kretanje rakete', dodao je spomenuti izvor, ali nije rekao koje korake bi Južna Koreja bila prisiljena poduzeti da dođe to toga, piše CNN.

Sjeverna Koreja tvrdi da ima pravo na mirnodopski svemirski program te je pozvala međunarodne svemirske stručnjake i novinare da svjedoče lansiranju. Prije Obaminog govora, Pjongjang je rekao da će svaku ključnu izjavu o svom nuklearnom programu shvatiti kao 'objavu rata', javlja CNN.

'Neće biti nikakvih nagrada za provokacije. Ti dani su gotovi', rekao je Obama u svom govoru.

'Vođe Pjongjanga, izbor je pred vama. Morate donijeti odluku. Imajte hrabrosti osigurati mir i pružiti bolji život ljudima u Sjevernoj Koreji', dodao je Obama.

Obama je u svom govoru oštro upozorio i Iran. Naglasio je kako su sankcije 'usporile' nuklearni program Teherana. No ostaje problem.

Iako predsjednik nije precizirao tijek akcije ako Iran ne udovolji međunarodnim zahtjevima, ostavio je malo prostora za iranske vođe.

'Iran mora ispuniti svoje obveze', rekao je Obama.

Kasnije se Obama sastao s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevim, gdje su dogovorili da postoji šansa da se nastavi diplomacija i da Iran to treba iskoristiti.

Dvojica čelnika također su se složila da bi lansiranje rakete Sjeverne Koreje bio početak kršenja rezolucija Vijeća sigurnosti UN.a.

Kina i SAD su dogovorile da će koordinirati svoj odgovor na bilo kakvu 'potencijalnu provokaciju', ako Sjeverna Koreja odluči lansirati raketu, kako najavljuje, poručuju iz Bijele kuće.