PROCURILI DETALJI

Što stoji u američkom dokumentu o nabavi vojnih aviona za koji državni vrh tvrdi da ne postoji?

09.01.2019 u 13:03

Bionic
Reading

U iščekivanju dolaska izraelskog izaslanstva s potvrdom propasti nabave borbenih aviona, već danima u javnosti traju igre oko tzv. non-papera, dokumenta u kojem je SAD upozorio Hrvatsku da ne može dobiti onakve avione kakve je dogovorila s Izraelom. Mediji objavljuju što je pisalo u njemu, a državni vrh složno demantira postojanje takvog dokumenta. Novo svjetlo na priču baca portal Obris.org

Otkad je Jutarnji list objavio da je SAD poslao Hrvatskoj non-paper u kojem su naznačene prepreke za dobivanje izraelskih aviona F-16 Barak, državni vrh složno je demantirao postojanje dokumenta kojim bi se zabranjivala prodaja izraelskih aviona Hrvatskoj. Tako su postojanje non-papera demantirali premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, član stručnog povjerenstva za nabavu aviona, brigadir Željko Ninić, a demanti je stigao i iz Ureda predsjednice.

Sukus tih demantija bio je da nije došao nikakav dokument kojim bi se zabranjivala prodaja izraelskih aviona Hrvatskoj, što i jest istina jer SAD nikad nije bio protiv prodaje. Ono na čemu SAD inzistira već oko dvije godine to je da se iz aviona izvadi tehnologija kojom su Izraelci tijekom 30 godina modernizirali avione kupljene od SAD-a sredinom 1980-ih.

Jedino su iz Ureda predsjednice tvrdili kako ona 'nije zaprimila nikakav dokument iz kojeg proizlazi da postoje problemi u proceduri nabave borbenih zrakoplova'. Iz toga pak proizlazi da predsjednica, koja je ujedno vrhovna zapovjednica, možda nije bila detaljno upućena u probleme u procesu nabave jer je Plenković nedavno izjavio kako je 'još u siječnju prošle godine poslao na dodatno očitovanje jedno izaslanstvo u Izrael, a drugo u SAD', iz čega je jasno da su postojali problemi koje je trebalo razjasniti.

>>> Izdvojili smo sedam neugodnih pitanja zbog kojih se nabava izraelskih aviona pretvara u teški fijasko

  • +6
Izraelski avioni F-16 Barak sletjeli na Pleso Izvor: Pixsell / Autor: Igor Šoban

Nakon što je državni vrh demantirao postojanje non-papera stručni vojni portal Obris u srijedu je objavio neke detalje tog navodno nepostojećeg dokumenta. Portal navodi kako im je iz više izvora potvrđeno njegovo postojanje, da on nosi datum 17. siječnja 2018. te da je bio adresiran na Vladu RH, MORH i Ured predsjednice.

>>> Američki Kongres odobrio prodaju borbenih aviona Hrvatskoj, ali bez izraelske tehnologije

Dokument na dvije stranice i u pet točaka daje preporuke o tome što bi trebalo napraviti prije nego se donese odluka o izboru aviona. Tako se, prema pisanju portala Obris, upozorava Hrvatsku na: '1) preporučenu satnicu i korake za dobivanje kvalitetnog uvida u tehničko stanje konkretno ponuđenih izraelskih i grčkih rabljenih aviona F-16', '2) niz pitanja koja bi Hrvatska trebala postaviti Izraelu i Grčkoj, a tiču se strukture samih ponuđenih aviona, njihove avionike, kao i stanja motora, zemaljske opreme te rezervnih dijelova i obuke', '3) mogući timeline cijelog hrvatskog posla nabave izraelskih ili grčkih rabljenih F-16', '4) preporučenu satnicu i korake potrebne za kvalitetan uvid u ponudu novih aviona F-16V Block 70/72' i '5) mogući timeline cijelog posla pribavljanja novih američkih F-16V za Hrvatsku'.

Testiranje F-16 Barak u Izraelu Izvor: MORH / Autor: Tomislav Brandt

Možda je najvažnije to da je SAD, kako piše Obris, smatrao da se detaljan uvid u tehničko stanje ponuđenih rabljenih F-16 te ishođenje potrebnih dozvola za prijenos tehnologije trećoj strani (Third Party Transfer ili TPT), kao i izbor izvođača svih potrebnih radova, trebao obaviti prije donošenja konačne odluke. To Hrvatska nije napravila, nego je donijela odluku krajem ožujka, a tek nakon toga čekalo se da Izrael ishodi dozvole o TPT-u od SAD-a. Na kraju je ta dozvola i dobivena, ali samo za ogoljele avione, iz kojih bi se trebala izvaditi sva izraelska nadogradnja, na što Hrvatska ne pristaje, već najavljuje poništenje odluke. Detaljan uvid u tehničko stanje zrakoplova koje je Hrvatska trebala dobiti do danas nije napravljen, kao što nisu bili izabrani ni izvođači svih predviđenih radova.

>>> Tko je kriv za fijasko s nabavom borbenih aviona? Kako god okrenete, prvi čovjek pobjedničke hrvatske vojske

Na kraju, na portalu zaključuju kako je non-paper sigurno vidjelo više ljudi od samog premijera, ministra obrane i predsjednice te da je neshvatljivo negiranje njegovog postojanja i optuživanje SAD-a da se predomislio, što bi moglo dovesti do toga da se SAD naljuti i počne uskraćivati pomoć koju je dosad obilato davao Hrvatskoj.