GONG PODSJEĆA

Što se smije, a što ne smije na dan izbora?

08.09.2016 u 11:45

Bionic
Reading

Uoči prijevremenih izbora za zastupnike u Hrvatski sabor 11. rujna Gong je u četvrtak pozvao sve aktere izbornog procesa: biračke odbore i ostala izborna tijela, nadležne institucije, birače i kandidate, političke stranke i medije da poštuju pravila slobodnih i poštenih izbora

Strogo je zabranjeno ucjenjivati i zastrašivati birače, podsjetio je Gong i pozvao birače da se detaljno informiraju o programima političkih stranaka i lista te na temelju toga odluče kako će glasati. Prilikom glasanja, ističu u priopćenju, birači trebaju obratiti pažnju da svoj preferencijski glas iskoriste tako da glasaju za samo jednu listu i, unutar te liste, za samo jednog kandidata ili kandidatkinju.

Birači svoje biračko mjesto mogu provjeriti u Registru birača. Ukoliko im je istekla osobna iskaznica ili nemaju prebivalište u Hrvatskoj uključujući i nedavna neopravdana odjavljivanja iz prebivališta, a nisu se na vrijeme registrirali za glasanje, mogu glasati uz potvrdu koju mogu dobiti na izborni dan. Birači kojima je neopravdano odjavljeno prebivalište trebaju što prije podnijeti MUP-u zahtjev za prijavu prebivališta.

Ukoliko birač zbog bolesti ili nepokretnosti nije u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu, do nedjelje u podne može zatražiti da ga u njegovom domu posjete minimalno dva člana biračkog odbora. Za to je potrebno javiti se nadležnom gradskom, odnosno općinskom izbornom povjerenstvu, a kontakt informacije mogu se potražiti putem povjerenstava izbornih jedinica.

Izbori na biračkim mjestima u inozemstvu traju dva dana, u subotu, 10. i u nedjelju, 11. rujna

Birački odbori
moraju se strogo držati propisa, procedura i uputa Državnog izbornog povjerenstva te se ne smiju upuštati u kaznena djela poput, primjerice, glasanja umjesto drugih osoba, podsjeća Gong i apelira na poslodavce da na izborni dan svojim zaposlenicima odrede radno vrijeme koje će im omogućiti izlazak na biralište.

Gong ni ove godine na izborni dan neće promatrati biračka mjesta, no ostale registrirane promatrače podsjeća na njihova prava i odgovornosti

- promatrač ne smije popisivati imena izašlih birača niti agitirati za određenog kandidata
- promatrač ne smije ometati rad izbornog tijela
- promatrač ima pravo biti nazočan radu izbornog povjerenstva
- promatrač ima pravo upozoravati na uočene nepravilnosti i tražiti njihovo otklanjanje
- promatrač ima pravo davati pisane, obrazložene primjedbe
- promatrač imapravo zahtijevati presliku ili prijepis zapisnika o radu izbornog tijela.