POJAŠNJENJE ZAVODA ZA STATISTIKU

Što se krije iza gotovo 4.700 novozaposlenih javnih službenika?

20.07.2012 u 13:44

Bionic
Reading

Državni zavod za statistiku pojasnio je što se krije iza brojke 4.698 novozaposlenih javnih službenika u razdoblju od siječnja do lipnja 2012.

Spomenuti porast broja zaposlenih u svibnju 2012. u odnosu na siječanj 2012, u djelatnostima javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje, obrazovanje i djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi iznosi 2.767 zaposlenih. Od tog broja, 1.506 njih zaposleno je u djelatnosti javne uprave i obrane; obveznoga socijalnog osiguranja, 952 u djelatnosti obrazovanja te 309 u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi.

Povećanje broja zaposlenih u djelatnosti javne uprave i obrane; obveznoga socijalnog osiguranja, prema konačnim podacima, za 1.506 zaposlenih većim je dijelom rezultat zapošljavanja na javnim radovima, pretežno u jedinicama lokalne uprave i samouprave (općinama). Takvo povećanje broja zaposlenih uobičajeni je trend koji pokazuju i podaci za prethodne godine. To zapošljavanje najčešće počinje u ožujku ili travnju, a uočeno je i u drugim mjesecima, ovisno o potrebama.

'Nadalje, povećanje broja zaposlenih u djelatnosti obrazovanja za 952 zaposlena rezultat je zapošljavanja i u državnim i u privatnim odgojno-obrazovnim ustanovama. Ovim povećanjem broja zaposlenih obuhvaćene su i zamjene za odsutne zaposlenike zbog bolovanja', kažu u Zavodu za statistiku.

'Povećanje broja zaposlenih u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi za 309 zaposlenih rezultat je angažiranja zaposlenih na javnim radovima u državnim ustanovama (u centrima za socijalnu skrb, lokalnim jedinicama Crvenoga križa), kao i zapošljavanja u privatnim ustanovama zdravstvene zaštite i socijalne skrbi', zaključuju.