na udaru nezavisni mediji i udruge

Što se događa u Rusiji? U tijesku pretres u najpoznatijoj nevladinoj udruzi za ljudska prava, Memorial

04.03.2022 u 10:48

Bionic
Reading

Ruska nevladina udruga za ljudska prava Memorial u petak je priopćila da je u tijeku pretres njezinih ureda na dvije moskovske adrese, prenosi agencija AFP.

"Trenutno je u tijeku pretres ureda Memoriala na dvije adrese u Moskvi", priopćila je nevladina udruga na svom Telegram računu ne navodeći moguće motive.

Vrhovni sud Rusije je krajem prosinca presudio da najpoznatija udruga za ljudska prava u zemlji, Memorial, mora biti zatvorena zbog kršenja zakona koji nalaže da se udruge koje se financiraju iz inozemstva moraju registrirati kao strani agenti, a presuda je potvrđena 28. veljače.

Memorial su osnovali disidenti posljednjih godina Sovjetskog Saveza i udruga je u početku bila usredotočena na dokumentiranje zločina tijekom Staljinove ere, no sve otvorenije kritizira i represiju pod predsjednikom Vladimirom Putinom.

Vlasti su 2015. stavile udrugu na službeni popis "stranih agenata", zbog čega je bila ograničena u svojim aktivnostima.

Tužitelji su predbacili Memorial Internationalu da svoje publikacije, uključujući i objave na društvenim mrežama, nije označio na način na koji to traži zakon i tvrde da udruga skriva "pravu ulogu stranih agenata" i pokušava utjecati na vladinu politiku i javno mnijenje.

Također su optužili Memorial da brani udruge koja Rusija smatra ekstremističkim i terorističkim te rekli da se na njihovom popisu žrtava političkog progona nalaze nacistički kolaboracionisti.

Zbog izvještavanja o ruskoj intervenciji u Ukrajini jača pritisak na ruske medije pa je tako jučer raspuštena popularna, liberalna ruska radio postaja Eho Moskva, a više program ne emitira  niti televizijski internetski kanal Dojd.

Internetska informativna stranica Znak je danas objavila da "obustavlja rad zbog velikih ograničenja".