OD ITALIJE DO IRANA

Što kažu strani mediji o micanju Titove biste?

20.03.2015 u 13:16

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović uklonila Titovu bistu s Pantovčaka, o tom su se događaju raspisali i strani mediji

Talijanska novinska agencija ANSA tako ističe kako je hrvatska predsjednica uklonila Titovu bistu iz nekadašnje zagrebačke Titove rezidencije izgrađene 1960-ih godina. Odluka predsjednice Grabar Kitarović, piše ANSA, izazvala je pravu oluju polemika na hrvatskoj političkoj sceni.

ANSA navodi kako nijedan hrvatski predsjednik prije Kolinde Grabar Kitarović nije poželio ukloniti Titovu bistu s Pantovčaka, uključujući nacionalistički raspoloženog Franju Tuđmana, osnivača HDZ-a.

Kao mladić, Tuđman se, piše ANSA, priključio Titovim partizanima te je u poslijeratnom periodu postao njegov general i komunistički intelektualac, ali se odvojio od vladajućeg režima 1960-ih godina. No uvijek je cijenio Titov doprinos antifašizmu te ga smatrao jednom od najvažnijih povijesnih osoba u Europi iz perioda Drugog svjetskog rata, piše ANSA.

Iranski PressTV navodi kako je Tito kontroverzna figura u Hrvatskoj, pri čemu ga dio javnosti promatra s divljenjem, a dio ga smatra diktatorom.

O izbacivanju Titove biste s Pantovčaka raspisala se i ugledna agencija France Presse, prenoseći izjavu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, a on je ocijenio da je takav čin 'ustupak desnim i neofašističkim snagama u Hrvatskoj'. AFP podsjeća kako je bivša Jugoslavija pod Titom, za razliku od drugih socijalističkih država, postala neovisna o Sovjetskom Savezu te je bila jedna od najprosperitetnijih komunističkih zemalja tog vremena.