KVIZ ZA KOMUNISTE

Što je zajedničko Mostu i KP-u Kine?

27.06.2016 u 22:19

Bionic
Reading

Novinar kineske redakcije Deutsche Wellea ispunio je 'kviz za dobre komuniste' koji se nalazi na stranicama Komunističke partije Kine, a u kojemu mogu sudjelovati baš svi. Očekivao je da će Partija propitivati najvažnije povijesne datume, ali iznenadio se. Neki pojmovi kojima su opsjednuti članovi Komunističke partije Kine istovjetni su pojmovima kojima je opsjednut Most

Kinesku Komunističku partiju zanima što znaju njezini članovi i zato je na njezinoj internetskoj stranici kviz koji moraju proći svi državni službenici i članovi. Svatko može sudjelovati - pa je na pitanja KP-a odlučio odgovoriti i novinar - praktikant Deutsche Wellea.

Prije nego što se praktikant iz kineske redakcije DW-a prihvatio internetskog kviza Komunističke partije Kine, svi su u redakciji malo obnovili znanje i pitali se: kad je ono bio kineski Veliki marš? Kad je Marx napisao svoj Manifest? Kad je Lenjin objavio pobjedu Oktobarske revolucije?

Ali već prvo pitanje kineskih komunista dočekalo ih je potpuno nespremne: 'članovi koji su kažnjeni kaznom zatvora manjom od tri godine dodatno se kažnjavaju sljedećom sankcijom: a) upozorenjem, b) smjenom s dužnosti u Partiji, c) ukorom ili d) isključenjem iz partije?'.

Nije samo prvo pitanje bilo povezano s kriminalnim djelatnostima pravih kineskih komunista. Doduše, pitanja se slučajno odabiru iz kataloga s ukupno 300 pitanja na koja dobar komunist treba znati odgovor, ali i drugo pitanje bilo je teško: 'koji je partijski postupak protiv člana protiv kojeg je državno odvjetništvo povelo istragu, ali istraga na kraju nije završena tužbom?'.

Koliko god da su očekivali pitanja o Marxu i Engelsu, Maou i revoluciji, to očito nije najvažnije znanje koje se očekuje od članova kineskih komunista. Gotovo sva pitanja vrte se oko disciplinskih postupaka unutar Partije.

Rok od tri tjedna...

Svi kineski komunisti imaju ravno tri tjedna da sudjeluju u ovom kvizu, a upozorava ih se da se traži 'temeljno znanje o statutu, izbornom postupku i programu stranke'. U više od pola od dvadeset pitanja u kojima smo i mi mogli sudjelovati radilo se, pak, o korupciji. Kako se Partija može boriti protiv nje i koje posljedice ona ima? U nekim pitanjima se ipak radilo i o načinu izbora delegata unutar Partije.

Ali o samom programu Partije i što ona hoće zateklo je novinare DW-a samo jedno pitanje: '2016. je godina u kojoj počinje odlučujuća faza u razvoju društva blagostanja i godina strukturalnih reformi. Što je na prvom mjestu kako bi se uspješno započela 13. petoljetka: a) inovacije, b) stabilnost, c) reforme ili d) razvoj?'.

To se, u redakciji u Bonnu, učinilo malo previše općenitim. Naravno, Kina treba stabilnost, bez ikakve sumnje. Ali za strukturalne reforme potrebne su i inovacije i reforme - samo tako se može razvijati najmnogoljudnija država na svijetu.

Tko nam može pomoći ako ne znamo dalje? Naravno, internetska tražilica. Google je u Kini zabranjen i tamošnja glavna tražilica zove se Baidu. Kopirali su pitanje koje smo dobili i tražilica odmah zna pravi odgovor: u posljednje doba su državni mediji prepuni napisa o 'razvoju i rastu'. Tako pravi odgovor može biti samo 'd) razvoj'. Točno!

Zapravo je smiješno što ova kineska tražilica već ne nudi odgovor na samo jedno pitanje, nego upućuje na katalog sa svih 300 pitanja i pravim odgovorima na njih. Posloženi po temama i učestalosti, čak i s oznakom koliko bodova donosi točan odgovor. Manje vrijedni članovi trebaju samo naučiti c-a-a-b-d... Kao i nekad Maovu Crvenu knjižicu.

U svakom slučaju, došli su i do pitanja broj 20 nakon kojeg ih je računalo kineskih komunista pitalo za organizacijski broj i broj partijske knjižice. To, naravno, nisu imali.