SPLET OKOLNOSTI

Što je pošlo krivo s prijevozom bolesne djevojčice s Brača u KBC Split?

14.12.2021 u 21:15

Bionic
Reading

Mala djevojčica od nepune dvije godine prošle nedjelje trebala je hitni medicinski prijevoz s Brača u KBC Split, no sve se zakompliciralo. Djevojčica je došla do bolnice, dobila je pomoć, još se liječi ondje, ali njezino je stanje stabilno

Situacija s prijevozom zakomplicirala se zbog meteorolških uvjeta, gliser za hitne medicinske intervencije bio je u kvaru, a onda je helikopter imao problem slijetanja na brački aerodrom.

Što se zapravo dogodilo za Dnevnik N1 objasnio je Leo Luetić, prvi čovjek hitne medicine u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

“Od HZZO-a imamo odobrenje da sklopimo ugovor za hitan transport iz Supetra. To smo nakon javnog natječaja napravili, dobili ponuditelja, tvrku Conrad, oni su bili jedini ponuditelj. S njima je sklopljen ugovor. Prilikom natječaja brod koji je pokazan i koji koriste, zadovoljavao je specifikacije, uvjeravali su nas da je brod u redu, a i on je prethodno vrijeme služio za hitan transport od 2019. kad je zamijenio privatnu tvrtku Dobronić koja je dotad obavljala prijevoz. Nije bilo naznaka da se neće uredno odvijati transport i onda je prvi put došlo do problema prije nekoliko mjeseci kad je taj brod bio povučen zbog, kako je vlasnik tvrtke rekao, remonta motora. Zato je zamijenjen drugim brodom. Nakon remonta je brod vraćen i radio je, ali ovdje se događa po onoj Shakespearovoj – puno buke ni oko čega. Djevojčica je uredno prevezena u KBC Split. Bila je pri svjesti, kontaktibilna, budna, s urednim parametrima i ničim Zavod za hitnu medicinu ili djelatnici nisu njezino zdravlje ili život doveli u pitanje”, rekao je Luetić.

Na pitanje zašto je onda došlo do zastoja i što bi bilo da je bio teži slučaj u pitanju, odgovara:

“Prema izvješću dežurnog liječnika, odlučio je da će djevojčicu transportirati u KBC Split i razmatrao je mogućnosti prijevoza. Zbog ružnih meteo uvjeta razmatrao je i mogućnost glisera i helikoptera, nije znao hoće li helikopter biti odobren i uputio se vozilom prema gliseru. Kad je došao, obavijestili su ga da je odobren i helikopter, ali nakon što je kontatkirao skipera glisera koji mu je rekao da gliser ionako ima tehničkih poteškoća i da su meteo uvjeti jako ružni, okrenuo se i krenuo prema zračnoj luci gdje su se dogovorili da se spusti helikopter.

Netočno je da bi pilot helikoptera rekao vatrogascima da pođu na sve helidrome. Uputili su se gore i onda su pitali je li svjetlo ispravno, bilo je potrebno noćno svjetlo. Rečeno im je da će svjetlo biti upaljeno. Uputili su se gore i kad su došli, vidjeli su da je upaljen samo reflektor i u takvim uvjetima je pilot rekao da se ne može spustiti tako, a onda su mu poručili da napravi krug da će dotad doći vatrogasci i uključiti svjetla i tako su napravili.”