RAD GRADSKIH INSTITUCIJA

Što investitor odgovara na tvrdnje Paladino oko nebodera u Maksimiru?

03.11.2016 u 16:36

Bionic
Reading

Investitor nebodera u blizini parka Maksimir, kojega je zamjenica pročelnika zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinke Paladino istaknula kao primjer nepoštivanja struke, odbacio je u četvrtak, putem odvjetnika, 'netočne medijske objave' vezane uz njihov projekt, navodeći da se izmjenama GUP-a predviđa povećana katnost, ali i značajno smanjenje tlocrtne izgrađenosti parcele te podiže kvaliteta stanovanja sadašnjih i budućih stanara

U posljednjih nekoliko dana u medijima se, navodi odvjetničko društvo, objavljuju netočne informacije i različiti podaci u povodu medijskog istupa Zrinke Paladino. Ona je gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva' kao primjer nepoštivanja struke navela zahtjev za izgradnju četiri nebodera na međi s parkom Maksimir, koji je štićen kao kulturno dobro. Taj joj je predmet, kazala je, na odluku došao ljetos dok je mijenjala pročelnika, a iako ga je ona djelomice odbila projekt je u konačnici dobio bezuvjetno dopuštenje kad je otišla na godišnji odmor.

Odvjentičko društvo u ime investitora navodi da je investitor sudjelovao u izmjenama GUP-a u sklopu redovne procedure po pozivu Grada Zagreba i na osnovi idejnog projekta višestruko nagrađivanog arhitektonskog studija 2A, arhitekata Tomislava Ćurkovića i Zorana Zidarića

Tvrdi pritom da prihvaćene izmjene predviđaju povećanu katnost, ali i značajno smanjenje tlocrtne izgrađenosti parcele i ukupne bruto površine građevine. Osim toga, predviđenim uređenjem pješačkog prolaza i uvođenjem odredbe o ozelenjavanju parcele značajno podiže kvaliteta stanovanja postojećih, ali i budućih stanara.

'Navedeni prilog izmjene GUP-a razmatran je i prihvaćen od strane svih nadležnih gradskih službi i tijela, uključujući Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode u kojem radi Paladino te Gradski zavod za planiranje, razvoj grada i zaštitu okoliša', kaže se u priopćenju.

Odvjetnički ured napominje također da je njihov prijedlog usvojen nakon što je zajedno sa svim ostalim prijedlozima za izmjenu GUP-a upućen u redovnu proceduru.

Usvojenim izmjenama vezanim za taj projekt predviđa se pretežno stambena izgradnja katnosti, prizemlje plus osam katova, na parceli omeđenoj Božidarovićevom, Kraljevićevom i Klovićevom ulicom, navodi odvjetničko društvo. Ističu kako njihov klijent i njegov projekt nemaju nikakve veze s drugim investicijama na susjednim parcelama koje se u kontekstu s njim povezuju.

Pročelnica Zavoda Paladino izjavila je da, nakon što je ona u medijima progovorila o navodnim nepravilnostima u radu gradskih institucija, Uskok postupa po izuzetim predmetima u tom zavodu, od kojih je najveći gradnja nebodera u Maksimiru te gradnja na Britanskom trgu.