BUNT PROTIV POBAČAJA

Što hoće 'molitelji' pred vukovarskom bolnicom? Pita se i Vesna Bosanac

05.10.2016 u 14:44

  • +4

Ispred bolnice moli se za žene koja dolaze na pobačaj

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic

Bionic
Reading

Vukovarska podružnica molitvene zajednice 40 dana za život uputila je putem Facebooka poziv svim 'moliteljima' da im se 'pridruže u što većem broju' kako bi dočekali nepoznatu ženu koja se odlučila na abortus u vukovarskoj bolnici. Poziv su naslovili 'doček kraljeve kćeri' jer su je, kako su u nastavku poziva objavili, htjeli dočekati kao kraljevnu i pokazati koliko je vrijedna i kako su 'spremni učiniti sve da joj pomognu izabrati život'

Ogorčeni ovakvim pozivom, kojim se krše prava pacijenata, mnogi ljudi nanizali su komentare ispod njihova poziva na Facebooku. Gordana Ivanišević Ninčević zapitala se odakle im takva informacija te da je to predmet za optužnicu, i to za sud u Strasbourgu.

Andrea Bilić im je poručila: 'Dragi Molitelji, zanemarite ove zle komentatore. Fokusirajte se na ono što je zaista važno. Život. Život mog susjeda. Čujem da će kupiti novi auto, a da neće biti folcika. Ja mu stalno govorim da mora kupiti folciku. Druk lager, anlaser, sve na svom mjestu. Das Auto, ne? A on mi stalno govori da on hoće Ford. Pa nije normalan. Tako sam ga neki dan ga pratio i stao ispred Fordova salona s natpisom FauVe - Das Auto. I nisam mu dao da uđe. Ne smije napraviti tu grešku. Ne znam što činiti. Njega kao da nije briga za moje mišljenje, a ja znam da sam u pravu. Može pomoć?'

Vršiteljica dužnosti ravnatelja Opće bolnice Vukovar dr. Vesna Bosanac za tportal je kratko komentirala čitav događaj.

'Stav bolnice i mene osobno je taj da se poštuje Zakon o pravima zaštite pacijenata i nitko nema pravo u nečije ime odlučivati. Oni tamo stoje i mole se, ni sami ne znaju za što. Vidjela sam ih. Nisu u krugu bolnice, niti su se ikada obratili bolnici', govori dr. Bosanac.

Kada je čula što se događa, zadužila je ljude iz bolničke Uprave da se provjeri je li došlo do narušavanja diskrecije i prava pacijenata.

'Navodno je priča da oni znaju da će doći pacijentica na pobačaj, što je neutemeljeno. Kada sam čula za to, zadužila sam ljude iz Uprave da vide što se događa. Sve što se radi u bolnici, provodi se strogo diskretno radi zaštite prava pacijenata', dodaje dr. Bosanac.

Upoznata je s time da se slična okupljanja rade i pred drugim bolnicama, poput osječke, kaže ona. Gradu Vukovaru uputit će dopis u ime bolnice, s obzirom na to da se okupljaju na javnoj površini, sa zahtjevom da se ispita je li im to prijavljeno.