MINISTAR BAJS SE POHVALIO

Što donosi nova HAK-ova interaktivna karta?

15.06.2010 u 13:50

Bionic
Reading

Hrvatski autoklub spremno dočekuje vrhunac turističke sezone. Vozila za pomoć na cestama su spremna, a predstavljena je nova interaktivna karta Hrvatske. U tome je HAK-u pomoglo i Ministarstvo turizma koje mu je današnjim potpisivanjem ugovora dodijelilo gotovo pola milijuna kuna

Novi broj HAK-a

HAK ima novi broj kontaktnog centra, 1987. Stari broj 987 vrijedit će do kraja godine. Riječ je o prilagodbi pravilima Europske unije koja nalažu da svi hitni brijevi počinju s brojem jedan. Povu prilagodbu prije HAK-a provela je i policija.

'Putovanje turista koji dolaze u Hrvatsku započinje onog trenutka kada sjednu u svoje automobile i krenu prema nama. Mi se moramo pobrinuti za to da im pružimo sigurnost i kvalitetu jer je to ključ hrvatskog turizma', rekao je ministar turizma Damir Bajs dodajući da turisti to i prepoznaju.

Ivo Bikić, predsjednik Uprave HAK-a, smatra da sigurnost na cestama mora postati nacionalni prioritet. 'Prošle je godine na hrvatskim cestama poginulo 548 osoba', rekao je Bikić usporedivši taj broj s onim 1990. godine, kada je u prometu smrtno stradalo čak 1.360 osoba. 'Svakog dana u svijetu u prometu pogine 3.560 ljudi, tj. to je kao da se svakog dana sruši 23 Airbusa', pojasnio je predsjednik HAK-a.


Kako bi turistima omogućili što bolju uslugu, HAK-ovi su pripremili novu interaktivnu kartu. Osim što pomoću nje možete vidjeti koja je najkraća ili najbrža trasa do željenog odredišta, nudi i izračun svih troškova putovanja, od cestarina do goriva.

Također je dostupna prognoza za tri dana, kadrovi s HAK-ovih kamera postavljenih na prometnicama, trajektnim pristaništima i graničnim prijelazima, ali i popis lokacija benzinskih postaja.

Zanimljivo je da na karti postoji i opcija koja će vam pokazati najbliži supermarket. Ako je odaberete, naprosto će se zacrveniti od Konzumovog loga, jer jedino Todorićeve dućane možete pronaći na karti. Na pitanje zašto je to tako, u HAK-u kažu da je Konzum prvi reagirao na njihovu ponudu. Drugi nisu.

Turistička sezona na razini prošle

'Očekujemo da će turistička sezona biti na razini prošle. Tada smo imali 300 tisuća poziva u naš call centar. Imali smo deset tisuća usluga otklona kvarova vozila', pojasnio je Marijan Rimac, rukovoditelj sektora tehničke pomoći.

Hoće li sezona uistinu biti na razini prošlogodišnje, zasada nije poznato. Prvi pravi rezultati trebali bi biti dostupni tek početkom srpnja. No ako je suditi prema Dubrovniku, koji jedini već ima podatke za prvu polovinu lipnja, sezona bi trebala biti i bolja nego prošla.