EUROZONA U BUNDESTAGU

Što će sutra otkriti Angela Merkel?

13.12.2011 u 12:42

Bionic
Reading

Nakon što je Njemačka, odnosno kancelarka Angela Merkel, na nedavnom briselskom samitu za spas eura uspjela progurati promjenu temeljnih europskih ugovora, koja bi ubuduće trebala garantirati fiskalnu odgovornost članica eurozone, iz Europske komisije dolazi upozorenje da te mjere neće imati toliko velik učinak koliko su se nadali

Najnoviji zaplet dugotrajne političke sapunice oko spasa eura uključivao je, još jednom, samit u Bruxellesu, prethodne njemačko-francuske dogovore, tiho prigovaranje manjih članica EU zbog imperijalističkog ponašanja Berlina te i jedan donekle iznenađujući preokret: veto britanskog premijera Davida Camerona na promjenu temeljnih ugovora EU.

I dok se 26 članica Europske unije složilo o većem stupnju financijske integracije, Velika Britanija je odlučila krenuti baš u suprotnom smjeru, ponajviše zbog Cameronove želje da zaštiti londonski City od poreza.

Zbog toga se britanski premijer našao pod paljbom i kod kuće, pa se od njega oštro ogradio njegov zamjenik Nick Clegg iz liberala. S druge strane, stara konzervativna garda euroskeptika slavi Cameronov povijesni 'ne', a među njima je i aktualni gradonačelnik Londona Boris Johnson, koji su oglasio čak i novinskim komentarom na tu temu. Johnson je inače i bivši novinar konzervativnog Spectatora, pa ne čudi što se naoko nevino, a zapravo provokativno pita 'A što su vam to zli Britanci učinili?', kako glasi naslov njegova teksta objavljenog u bečkom Der Standardu.

Londonski gradonačelnik zaključuje da se u međuvremenu pokazalo 'kako su Britanci bili u pravu sa svojom skepsom prema euru' te da je 'britanski premijer stavio veto na odluku koja nije u interesu zemlje'.

Naravno, nemali je broj onih koji smatraju baš suprotno te Veliku Britaniju prozivaju zbog sebičnosti i kukavičluka. 'Cameron je kukavica. Sam se ugurao u populistički kut iz kojeg više ne zna izaći', oštro je britanski veto komentirao Daniel Cohn-Bendit, supredsjednik kluba zastupnika Zelenih u Europskom parlamentu. Razumijevanje britanski premijer nije dobio ni od svojih kolega iz Europske pučke stranke, pa je Elmar Brok – glasnogovornik EPP-a za vanjske poslove – kratko izjavio sljedeće: 'Tko se ne želi pridržavati pravila, trebao bi začepiti gubicu.' Tek nešto manje napadno zvuče ironični savjeti Velikoj Britaniji da se ugleda na Švicarsku, ako već ne želi biti dijelom EU.

Ipak, najdalje je otišao Jean-Pierre Jouyet, iz francuske službe za nadzor financijskih tržišta, koji je izjavio da je Cameronov veto 'dokaz kako je britanska desnica najgluplja na svijetu'. Jouyet je dodao kako se sada vidi 'da britanska desnica služi isključivo interesima financijskih tržišta'.

Spomenuta financijska tržišta nisu s pretjeranim oduševljenjem dočekala najnoviji rasplet iz Bruxellesa. Euro je u ponedjeljak izgubio još malo na vrijednosti, dok se situacija za Italiju i Španjolsku nije pretjerano poboljšala, pa su se opet morali umiješati službenici Europske centralne banke, koji su pokupovali talijanske obveznice.

Oglasio se i Olli Rehn, povjerenik Europske komisije za gospodarstvo, istaknuvši svoje žaljenje što svih 27 članica EU nije podržalo promjene ugovora, konkretno članka 126A, koji govori o fiskalnoj odgovornosti država. Rehn je podsjetio i na to da promjena članka 126A, na kojoj je najviše inzistirala njemačka kancelarka Angela Merkel, možda neće biti dovoljna da konačno stabilizira euro.

'Još u studenome sam predložio zakonska rješenja koja bi nam omogućila veći nadzor nacionalnih budžeta. Čelnici država EU su to uzeli na znanje', rekao je Rehn, implicirajući time da njegov prijedlog nije prihvaćen. U svakom slučaju, oko Merkeličinog plana, čak i nakon njegova prihvaćanja, postoje mnogi prijepori, s jedne strane pravne prirode, a s druge praktično gledajući. Primjerice, moglo bi se dogoditi da Malta i Belgija plate prve kazne za prekoračenje dozvoljenog budžetskog deficita, ukoliko u dogovorenom roku ne dovedu državne financije u red.

Od službenog Berlina na sve to nema zasad komentara. Svi čekaju sutrašnji govor Angele Merkel u Bundestagu, u kojem bi njemačkoj javnosti trebala predstaviti što je to u Bruxellesu dogovoreno i kako će to dovesti do stabilizacije eura. Sigurno je da će slušati i cijela Europa.