UGLEDNI WIRTSCHAFTSBLATT

Što Austrijanci kažu o Oreškovićevoj 'austrijskoj' ideji državnog holdinga?

08.01.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Austrijski poslovni dnevnik Wirtschaftsblatt se u tekstu ‘Hrvatska upravljanje ÖBIB-om uzima kao uzor’ bavi prijedlogom mandatara Tihomira Oreškovića da se osnuje državni holding, ističući da je za takav potez potrebno jako dobro planiranje

‘Hrvatska ni dva mjeseca nakon izbora početkom studenog 2015. godine nema vladu. Ali novi mandatar je dao naslutiti u kojem gospodarskom smjeru želi povesti najmlađu članicu Europske unije’, piše Wirtschaftsblatt o planovima Tihomira Oreškovića. Njega se predstavlja kao čovjeka koji je ‘kompromisni kandidat konzervativnog HDZ-a, koji je protekle četiri godine bio u opoziciji, i saveza nezavisnih lista Most’ te kao ‘donedavno menadžera u izraelskoj farmaceutskoj firmi Teva’.

Konsenzus između HDZ-a i Mosta je najveći u tome da treba provesti reformu javne uprave, smatra Wirtschaftsblatt, te se ističu izjave iz HDZ-a da je upravljanje državnim ili djelomično državnim tvrtkama potrebno profesionalizirati. Spominje se i ukidanje polovice postojećih državnih agencija, no konkretne mjere još nisu predstavljene. Wirtschaftsblatt onda citira konzultanta Denisa Petrovića, koji posluje u Austriji i Hrvatskoj, koji kaže da nije važno hoće li se taj model upravljanja nazvati holding ili ne, nego kako će se definirati ciljevi te institucije. Hrvatska ima oko 300 takvih tvrtki, koje se mogu podijeliti u tri skupine, a u prvoj su tvrtke od javnog interesa za državu. ‘Takve tvrtke uopće ne trebaju biti dio holdinga, nego im je samo potrebna dobra uprava, smatra konzultant Petrović. U drugoj skupini su tvrtke poput Hrvatskih željeznica i HEP-a, koje su također od javnog interesa i funkcioniraju po principu tržišne ekonomije. U trećoj su skupini tvrtke u kojima država nema interesa, poput hotelskih kompleksa, a u vezi njih se treba ‘osmisliti strategija koja ide dalje od pukog očuvanja postojećih radnih mjesta’.

Stoga prvi potez nove vlade treba biti jasno definiranje ciljeva, a ne samo najavljivanje reformi. Wirtschaftsblatt još navodi da se Orešković zalaže za uvođenje poreza na nekretnine, koje prošla socijaldemokratska vlada nije realizirala, te da je LNG terminal na Krku od strateške važnosti.

Sada se ipak tek ‘pregovara o velikodušnom broju od 18 ministarstava’, a ako dogovor ne bude postignut, Hrvatskoj prijete novi izbori. ‘Orešković, povratnik iz Kanade i neiskusan u politici, ima zadatak to spriječiti’, zaključuje austrijski poslovni dnevnik Wirtschaftsblatt