PROBLEM CRNIH FONDOVA

Što ako cijeli HDZ završi na sudu, i to u kampanji?

14.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Što može biti gore za stranku koja juriša u osvajanje vlasti na parlamentarnim izborima od optužnice protiv njezinih članova? Optužnica protiv cijele stranke! Većina već vjerojatno zna da vladajućem HDZ-u prijeti progon zbog famoznih crnih fondova, a tportal istražuje što to točno znači u državi u kojoj 'pravne institucije rade svoj posao'

Premijerka i šefica HDZ-a Jadranka Kosor već dulje vrijeme grize nokte u nastojanju da sazna vodi li se istraga protiv njezine stranke. Konkretno, Kosor bi htjela znati hoće li se HDZ procesuirati zbog sumnje da su neki njegovi istaknuti članovi od 2003. godine pa sve donedavno kroz tzv. crne fondove zaradili milijune neprijavljenih kuna. Čak je javno pozivala glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da joj otkrije sprema li se optužnica HDZ-u, premda joj prema zakonu (koji je sama donijela) on to ne smije otkriti.

'Dopustite nam da ravnopravno uđemo u predizbornu utrku jer ovo što nam se radi nikada nije zabilježeno', rekla je jučer premijerka Kosor na jednoj u nizu konferencija za novinare koje su sazvane u HDZ-u nakon objave iskaza bivše šefice računovodstva stranke, Branke Pavošević. Ona je, podsjetimo, teretila Ivu Sanadera, Branka Vukelića, Branka Bačića, Ivana Jarnjaka, Ratka Mačeka, Gordana Jandrokovića, Jasena Mesića, Biancu Matković, Martinu Banić i druge. Pavošević navodno ima i dokumente koji potkrepljuju njezine tvrdnje - isplatnice koje je čuvala zakopane u vrtu, a na kojima su potpisi nekih od navedenih HDZ-ovaca. Što se iznosa tiče, prema iskazu Pavoševićeve, gotovo je 13 milijuna kuna iz ilegalnog fonda bilo isplaćeno za predsjedničku kampanju Jadranke Kosor 2005. godine

Mi danas ne smijemo znati vodi li se istraga protiv HDZ-a zbog crnih fondova, ali ako je vjerovati iskazima iz USKOK-a, koji iz nekog izvora konstantno cure u medije, bilo bi čudno da ih pravne institucije ignoriraju. Ako se vodi istraga protiv Hrvatske demokratske zajednice, i ako USKOK-ovi istražitelji nađu dovoljno dokaza - Bajić bi mogao podignuti optužnicu protiv HDZ-a, i to čak u vrijeme predstojeće izborne kampanje. Dakle, ako je crni fond ikada pomogao HDZ-u u nekoj od kampanja, u narednoj kampanji mogao bi mu gadno odmoći...

Premda se čini da bi optužnica u kampanji značila političku smrt vladajuće stranke, politolog Ivan Rimac ne slaže se s time. Kaže da su napisi koji trenutno kolaju hrvatskim medijima jednako štetni kao i sama optužnica: 'Kada bi uhitili sve članove HDZ-a, oni bi ipak dobili bar deset posto glasova birača na izborima. Tih deset posto građana ne prati kampanju te uvijek glasa za HDZ.' Stoga, ako se optužnica doista donese, kaže Rimac, na izborima 4. prosinca HDZ ne može očekivati više od 15 posto glasova. To bi, naime, značilo da bi HDZ sa 66 mjesta u Saboru nakon izbora pao na 10-12, što bi bio najgori rezultat te stranke u 22 godine postojanja.

No što bi se u slučaju optužnice događalo na sudu? Predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, Zlata Đurđević pojasnila je da od 2003. godine postoji Zakon o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela te da se on odnosi i na političke stranke koje, znači, mogu biti okrivljenici u kaznenom postupku.

'Najprije se mora utvrditi počinjenje kaznenog djela neke odgovorne osobe u stranci da bi se mogla osuditi stranka', rekla je Đurđević i dodala da se u takvom postupku ne mora suditi čelniku stranke, nego je dovoljan kazneni progon protiv bilo koje osobe kojoj je povjereno obavljanje poslova u ime stranke: 'To može, naprimjer, biti blagajnik stranke ako je njegovim kaznenim djelom pribavljena protupravna imovinska korist za stranku.'

'Ako je više osoba u stranci umiješano u malverzacije, postupak se mora voditi protiv svake od tih osoba', ističe Đurđević i kaže da sud u kaznenom postupku ne može zabraniti rad neke političke stranke, nego ih, u slučaju osuđujuće presude, kažnjava novčanom kaznom koja može biti od pet tisuća do osam milijuna kuna. Članovima stranke, koji bi najvjerojatnije bili optuženi za zlouporabu položaja i ovlasti, prijetilo bi od jedne do deset godina zatvora.

Odvjetnik Rajko Mlinarić kaže da bi u situaciji da se podigne optužnica protiv HDZ-a u sudnici sjedili svi optuženi članovi stranke sa svojim odvjetnicima te predstavnik pravne osobe, tj. stranke, sa svojim odvjetnikom.

Teoretski, kada bi optužbe koje se pojavljuju u medijima bile potvrđene i podignuta optužnica protiv HDZ-a, na optuženičkoj klupi bi, najvjerojatnije zbog zlouporabe položaja i ovlasti, sjedili: Branko Bačić, Ivan Jarnjak, Ratko Maček, Vladimir Šeks, Darko Milinović (i drugi) te Jadranka Kosor. Ako Kosor i sama ne bi bila optužena za malverzacije novcem iz crnog fonda, na sudu bi se mogla naći kao predsjednica optuženog HDZ-a. No prema objašnjenju Mlinarića, ona na sud nije dužna dolaziti osobno, nego može poslati ovlaštenu osobu i odvjetnika. HDZ bi kao pravnu osobu u tom slučaju branio odvjetnik Vladimir Gredelj. Njega je stranka, očito sluteći teška vremena, angažirala još prije nekoliko mjeseci, a prije dva dana tportalu je izjavio da  ima 'jako puno posla' te da još uvijek nema što reći za javnost.