vježba pričuve

Stižu pozivi na vojnu vježbu, evo tko ih sve može očekivati

19.02.2024 u 09:25

Bionic
Reading

Pozivi na vojnu vježbu stižu na adrese širom Hrvatske

Radi se o vježbi, a pričuvni pripadnici Hrvatske vojske pozvani su na osmodnevnu vježbu.

'Redovan proces, ništa specifično, ništa neuobičajeno, redovna vježba koja se provodi praktički svake godine u određeno vrijeme', komentirao je ministar obrane Ivan Anušić u petak, piše Večernji list.

Pozivanje pričuvnika provodi se prema potrebama vojske. U ovom ciklusu pozvano je Zapovjedništvo Prve pješačke pukovnije – Zagreb. U ožujku, od 8. do 15., provest će se osposobljavanje na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju.

'Znači, radi se o 26 razvrstanih pričuvnika, većinom su to časnici ili dočasnici, samo jedan ili dva vojnika', pojasnila je Darja Pavličić iz MORH-a.

Ovi pojedinačni pozivi iz MORH-a upućuju se razvrstanim pričuvnicima, dakle osobama koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost, a imaju do 55 godina, do kada zakonski traje vojna obveza, piše Dnevnik.hr.

Vojni pozivi se ove godine mogu još očekivati u lipnju, rujnu i listopadu. Na rasporedu za popunu pričuvnih postrojbi je nešto više od 18.000 ljudi.

Iz MORH-a objašnjavaju da je prema Zakonu o obrani propisana obveza služenja u pričuvnom sastavu, dijelu oružanih snaga.

Osposobljavanje traje osam ili najviše do 30 dana tijekom jedne kalendarske godine. U slučaju opravdanih razloga može se tražiti odgoda.

Za vrijeme trajanja vojne vježbe poslodavcu se refundiraju troškovi naknade plaće, dodaje Dnevnik.hr.