vrEMENSKA PROGNOZA

Stiže nova hladna fronta! Evo gdje se očekuju pljuskovi uz grmljavinu

29.07.2023 u 08:37

Bionic
Reading

Danas će u Hrvatskoj prevladavati sunčano i vruće, na kopnu ponegdje uz umjerenu naoblaku. Poslijepodne u gorju i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije uz jači razvoj oblaka lokalno može pasti poneki pljusak s grmljavinom. Uskoro stiže i nova hladna fronta

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za subotu prognozira većinom slab vjetar, na Jadranu od sredine dana umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka od 28 do 33 °C. Pljuskovi i grmljavina u subotu su mogući uglavnom u gorju i unutrašnjosti Istre, a u nedjelju će ih biti u većini kopnenog područja i na sjevernom Jadranu.

U subotu je cijela zemlja u zelenom, dok je za nedjelju zbog potencijalnog grmljavinskog nevremena zasad izdano žuto upozorenje (potencijalno opasno vrijeme) za sve krajeve osim za Splitsku, Kninsku i Dubrovačku regiju - tamo nema nikakvog upozorenja.

  • +15
Turisti uživaju na plaži Slatina u Opatiji Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Meteorolog Izidor Pelajić kazao je za HRT da se danas na istoku Hrvatske očekuje sunčano, ujutro čak i vedro. U nizinama tiho ili uz slab vjetar, a u višim predjelima ponegdje umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura malo viša nego u petak, od 15 do 18 °C, a i danju će biti toplije, između 29 i 33 °C. Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj. U drugom dijelu dana ponegdje mala do umjerena naoblaka, osobito na zapadu, ali će i dalje prevladavati dojam sunčanog i mirnog vremena.

U gorju i na sjevernom Jadranu djelomice sunčano. Uz dnevni razvoj oblaka moguće je malo kiše, pa i u obliku kraćeg pljuska praćenog grmljavinom, osobito u unutrašnjosti Istre i Gorskom kotaru. Vjetar umjeren jugozapadni, južni i jugoistočni. Najniža temperatura od 12 do 15 °C, na obali oko 20 °C, a najviša dnevna od 28 do 31 °C.

Izvor: Cropix / Autor: Goran Šebelić

Sunčano i vruće bit će u Dalmaciji. U unutrašnjosti uz dnevni razvoj oblaka, a umjerene naoblake može povremeno biti i na sjeveru. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, zapadni i ponegdje sjeverozapadni. Najniža temperatura zraka većinom od 18 do 23 °C, najviša od 30 do 33 °C. Na krajnjem jugu Hrvatske pretežno vedro. Noć će duž obale biti topla, a u zaobalju će se temperatura ponegdje spustiti do 17 °C. Danju neće biti pretjerano vruće, uglavnom oko 31 °C, uz umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar te malo do umjereno valovito more."

  • +17
Turisti se u Šibeniku od jakog sunca štite kišobranima Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Promjena u nedjelju

'U nedjelju na kopnu promjenjivo i nestabilno, mjestimice pljuskovi i grmljavina, moguće izraženiji, osobito u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. Od ponedjeljka sunčanije posvuda, ali ne posve stabilno pa povremeno treba računati na mogućnost za malo kiše, osobito u gorju.

U ponedjeljak mjestimice ujutro može biti magle, a u utorak s jugozapadnjakom temperatura će malo porasti. U Dalmaciji uglavnom sunčano i vruće, a na sjevernom Jadranu promjenjivo sa sunčanim razdobljima te nestabilno, povremeno uz pljusak.

  • +3
Nevrijeme u Umagu Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

U nedjelju je moguć neverin već prijepodne. Puhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, ponegdje i jugoistočni te samo prolazno na sjeveru bura. Temperatura zraka bez veće promjene, samo na jugu u blagom porastu', prognozirao je za HRT Izidor Pelajić iz DHMZ-a.