HITNO NOVI ZAKON

Stiže brz kraj osvježivača zraka i 'smart shopova'!?

29.04.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Čini se da je smrt 15-godišnjeg Zagrepčanina, a potom i hospitalizacija dvoje osječkih srednjoškolaca zbog simptoma navodno izazvanih konzumiranjem halucinogenih osvježivača zraka, bila ona kap koja je trebala preliti čašu kako bi se ubrzao proces donošenja novog Zakona o zlouporabi droga, a on bi prema najavama mogao staviti ključ u bravu brojnih 'smart shopova'

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja Josip Jagić u srijedu je za tportal rekao da će već sljedeći tjedan pred Vladu doći prijedlog izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, prema kojem će ministar zdravlja imati mogućnost zabraniti svaku sumnjivu sintetičku supstancu čak i prije nego što bude stavljena na službeni popis droga.

'Prema novom prijedlogu, supstanca će se odmah moći zabraniti na temelju stručnih analiza ili na temelju dojava ministarstava iz drugih zemalja EU-a', rekao je Jagić.

'Legalica' opasnija od zabranjene marihuane

U medijima se nagađa da je simptome trovanja kod Zagrepčanina i dvoje osječkih srednjoškolaca izazvao halucinogeni osvježivač zraka. Poznato je da se u smart shopovima, koji posljednjih godina ubrzano niču u svijetu i u Hrvatskoj, stalno javljaju neke nove mirisne tvari i osvježivači zraka koji sadrže umjetne kanabinoide, slične onima u marihuani, ali nerijetko opasnije. Sporne mješavine bilja i začina poprskane su kemikalijama koje imaju psihoaktivna svojstva, a proizvode se uglavnom u dalekim azijskim zemljama poput Kine ili Indije. Mada na njihovim pakiranjima piše da nisu namijenjene za pušenje, kupci obično znaju da im je to ključna svrha. Stoga su u žargonu takvi proizvodi dobili naziv legal highs ili 'legalice'. Naši i strani stručnjaci takve tvari sustavno analiziraju i stavljaju na popis droga, međutim proces je spor, a proizvođači se vrlo brzo snalaze i na tržište plasiraju nove supstance koje se od poznatih ponekad razlikuju tek u nekoj maloj promjeni u molekularnoj strukturi.

Hospitalizacija osječkih srednjoškolaca samo je još jedan u nizu podsjetnika da sintetički kanabinoidi, mada se doživljavaju kao legalni jer se legalno prodaju, zapravo mogu biti puno opasniji od zabranjene marihuane.

U veljači je 15-godišnjak u Zagrebu umro nakon konzumacije osvježivača zraka, a prema pisanju medija, trovanja su zabilježena i u Srbiji, u koju 'legalice' navodno stižu preko Hrvatske.

Prema informacijama na forumima i društvenim mrežama, neki prestrašeni roditelji, zbunjeni ovakvom situacijom i sporim reakcijama nadležnih službi, odlučili su uzeti stvari u svoje ruke pa iz kuća izbacuju sve što podsjeća na osvježivače zraka, uključujući stvarno bezazlene proizvode kao što su AmbiPur, Glade, pa čak i mirisi za WC-školjke.

Kraj smart shopova

Sanja Mikulić, zamjenica ravnatelja Ureda za suzbijanje zloporabe droga, pojasnila je da će novi zakon dati definiciju novih droga, a ona će biti temelj za akciju nadležnih službi, prije svega Sanitarne inspekcije.

'Inspektor će moći obaviti nadzor u smart shopovima, izuzeti supstance i poslati ih na vještačenje. Ukoliko se utvrdi da je neka tvar koja se prodaje na postojećoj listi droga ili da se radi o novoj drogi, moći će se odrediti kazne', rekla je Mikulić.

Najveća je novost, naglasila je, to da će ministar zdravlja moći donijeti odluku o stavljanju neke supstance na privremenu listu.

'Na toj listi nova će tvar moći ostati najviše godinu dana, a za to vrijeme će biti zabranjena, mada neće biti na glavnoj listi. Time će se značajno ubrzati proces zabrane novih droga', objasnila je.

Zamjenica ravnatelja kaže da su uobičajena vještačenja komplicirana te da dugo traju.

Osobito važnu novost u prijedlogu predstavlja i odredba prema kojoj će troškove analize snositi vlasnici smart shopova

'Ukoliko se ustanovi da je supstanca koja je izdvojena u trgovini neka poznata ili nova droga, troškove vještačenja, skladištenja i transporta plaćat će fizička ili pravna osoba koja ju je prodavala. Prijedlog promjena predviđa dosta novina koje bi trebale poboljšati rješavanje problema zloporabe droga', kaže Mikulić.

Prijedlog ovog zakona čiji je nositelj MIZ prvo će sljedeći tjedan ići pred Vladu, a potom i u Sabor.

'Ideja je da se novi zakon donese po hitnom postupku radi situacije i zaštite javnog zdravlja', zaključila je Mikulić.

Ako prođe prijedlog novog zakona, za očekivati je da će se brojni smart shopovi širom Hrvatske brzo pozatvarati jer navodno dobar dio njihove zarade dolazi upravo od prodaje 'legalica'.