POLANČEC NAJAVIO

Stiže alžirski plin?

17.01.2009 u 19:45

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec tvrdi da, bez obzira na krah pregovora u Moskvi, nema razloga za zabrinutost - Hrvatska je na korak od dogovora o isporuci plina iz Alžira

'Danas nam se javio i alžirski partner i dogovaramo susret za drugu polovicu sljedećeg tjedna u Italiji ili u Hrvatskoj', izjavio je Polančec za Dnevnik HTV-a izrazivši uvjerenje da bi Alžir mogao biti 'novi dobavni pravac i novi izvor plina za Hrvatsku'.

'Ukoliko stvari ostanu kao što su sada, ako budemo osuđeni na interventni uvoz i ruski plin neće dotjecati u Hrvatsku, ostat ćemo na petom i šestom stupnju. Ako bi jako zatoplilo, postoji šansa da smanjimo stupanj redukcije pa bi to bile dobre vijesti za hrvatsko gospodarstvo', rekao je Polančec.

'Imamo dovoljno zaliha za još 13-14 dana, a i za koji dan više, s obzirom na to da su temperature u porastu i da su najavljene više temperature', dodao je.

Ina je izvijestila da je dogovorila isporuku 42.000 kubičnih metara po satu od njemačkog E.ON Ruhrgasa te dodatnih 40.000 kubičnih metara na sat od Gaz de France SUEZ. Sve isporuke trajat će do sljedećeg utorka ujutro.

Isporuka prirodnog plina od GDF SUEZ-a dogovorena je uz pomoć količina iz postojećeg portfelja mađarskog MOL-a, koji je izvijestio da je s GDF SUEZ-om uspostavljen zajednički sustav opskrbe kako bi podržali Hrvatsku za vrijeme plinske krize.

Hrvatska INA tako će dnevno primati 0,96 milijun prostornih metara plina uz posredovanje austrijskog plinskog čvorišta Baumgartena. Isporuka će početi sutra ujutro, a plin dostavlja GDF SUEZ uz potporu postojećeg portfelja MOL-a. Dogovorena isporuka trajat će tri dana, navodi se i u priopćenju MOL-a.