'bitno smanjeno ubrojiv'

Stigli rezultati psihijatrijskog vještačenja Filipa Zavadlava; čeka ga maksimalna zatvorska kazna?

06.03.2020 u 17:39

Bionic
Reading

Filip Zavadlav, osumnjičen da je 11. siječnja u Splitu ubio troje ljudi, bio je bitno smanjeno ubrojiv stoji u zaključku psihijatrijskog vještačenja koje je provedeno u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici Vrapče

Vještačenje je stiglo u Županijsko državno odvjetništvo Split, potvrdila je za Dnevnik.hr Rene Laura, glasnogovornica. Navodi se dalje kako to znači da će se Filipu Zavadlavu suditi po normalnom zakonu te da mu prijeti kazna i do 50 godina zatvora.

Slobodna Dalmacija od Mirele Znaor, jedne od organizatorice mimohoda 'Otpor sustavu' koja je pokrenula i prikupljanje pomoći Zavadlavu, doznaje da je Filipa u bolnici sredinom veljače dva puta posjetio otac Ante, a uskoro to planira opet. Susreti im traju 15 minuta, koliko je dopušteno. Inače su u svakodnevnom kontaktu. Iako još nije svjestan svega što je napravio, Filip je navodno izrazio žaljenje zbog svog čina.

Filip Zavadlav se navodno počeo otvarati odvjetniku Branku Šeriću koji ga posjećuje dva puta tjedno.

Iako je izrazila želju, a nekoliko dana je bila u Splitu, majka Etel sina još nije posjetila. Ne smije kako svojim stavovima ne bi utjecala na sina.

Mirela Znaor kaže da je Filip svjestan podrške koju dobiva na društvenim mrežama jer su mu o tome govorili odvjetnik i otac. No iznenađen je pismima koja mu stalno stižu. Puno ih čak šalje i novac kojeg Zavadlav troši u kantini. Za njegovog odvjetnika Branka Šerića dosad je prikupljeno oko 20.000 kuna.

'Cilj udruge je da se prikupi novac za suđenje kako bi sve bilo transparentno i da se više nikad ne ponovi njegov slučaj. Pomagat ćemo i mladim ovisnicima o drogi. Odvjetnik Šerić više nema nikakva potraživanja, iako svi koji žele mogu i dalje uplaćivati na njegov račun, dok udruga ne krene s radom. Nevjerojatan je odaziv! Novac šalju iz Amerike, Norveške… Jedna je gospođa iz Njemačke uplatila 400 eura. Stalno pitaju za Filipa i govore nam da ne odustanemo od njega', objasnila je Mirela Znaor koja bi trebala biti predsjednica udruge za Slobodnu Dalmaciju.

Znaor je najavila i novi prosvjed za idući petak u Splitu.