gradska skupština

Stigla nova odluka o socijalnoj skrbi u Zagrebu, evo tko ima pravo na naknade; uspostavlja se i antikorupcijska platforma

12.07.2022 u 21:33

Bionic
Reading

Zagrebačka Gradska skupština u utorak je prihvatila novu odluku o socijalnoj skrbi koju je predložio gradonačelnik po hitnom postupku, a kojom se utvrđuju novčane naknade i socijalne usluge, dok se raseljene osobe po ostvarivanju prava izjednačavaju s ostalim korisnicima.

Odluka je donijeta jednoglasno, glasovima 35 zastupnika.

Pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu Romana Galić istaknula je kako je cilj pomoći najugroženijim sugrađanima, a ovom odlukom, uz već utvrđena prava, u sustav socijalne skrbi uvode se tri nova prava, odnosno novčane naknade korisnicima prava na nacionalnu naknadu za starije osobe, korisnicima prava na doplatak za djecu te za troškove stanovanja korisnicima prava na novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

Zastupnici su jednoglasno donijeli odluka o dopuni djelatnosti Centra za autizam pružanjem socijalnih usluga: poludnevnog boravka, cjelodnevnog boravka, organiziranog stanovanja, smještaja, psihosocijalne podrške, stručne procjene, rane razvojne podrške, uslugom pomoći pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja i uslugom savjetovanja.

Jednoglasno je donesena i dopuna odluke o zakupu i drugom korištenju površine javne namjene.

Donesen kodeks ponašanja, ne i SDP-ov amandman

Kodeks ponašanja gradskih zastupnika u Gradskoj skupštini u sprečavanju sukoba interesa koji će doprinositi izgradnji kulture integriteta i transparentnosti u svrhu jačanja antikorupcijskih kapaciteta i povjerenja javnosti u institucije na lokalnoj razini donesen je s 43 glasova za, dok je jedan zastupnik bio suzdržan.

Ipak, većinom glasova nije prihvaćen amandman Kluba gradskih zastupnika SDP-a, odnosno 20 ih je bilo za, 24 suzdržanih, kojim se gradskim zastupnicima preporučuje da ne sudjeluju u izvršnim poslovima u okviru samoupravnog djelokruga Grada sudjelujući u radnim tijelima koje osniva gradonačelnik (povjerenstva, savjeti, vijeća, radne skupine i druga).

  • +18
14. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Predsjednik Kluba SDP-a Viktor Gotovac nakon glasovanja priopćio je kako ih brine djelovanje zastupnika koji u radnim tijelima ili upravljačkim tijelima ustanova djeluju kao supstitut neizabranih čelnika tijela ili idejni i sadržajni autori prijedloga gradonačelnika, ustvrdivši kako to nije posao gradskih zastupnika.

"Oni nisu niti pročelnici niti gradonačelnikovi suradnici! Gradski zastupnici nisu izvršitelji već akteri političkog procesa - subjekti, a ne objekti političkog djelovanja. Predstavnička vlast je tu da odlučuje o prijedlozima predlagatelja, a ne da ih u ime izvršne vlasti kreira", rekao je Gotovac.

Kakva je to podjela vlasti u kojoj se miješa izvršna i predstavnička vlast te koji je smisao skupštinski raspravljati o prijedlozima gradonačelnika, ako si ih u njegovo ime izradio ili sudjelovao u njihovoj izradi, upitao je.

Gradska skupština prihvatila uspostavu antikorupcijske platforme "Zviždač"

Gradska skupština u utorak je većinom glasova prihvatila SDP-ov prijedlog o uspostavi antikorupcijske platforme "Zviždač" koja će objedinjavati sustav prijave nepravilnosti rada gradskih upravnih tijela i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zagreba.

Za platformu je glasovalo 38 zastupnika, a tri su bila suzdržana.

Predsjednik Kluba SDP-a Viktor Gotovac istaknuo je kako u tome nema ništa političko, nego nešto što je svima cilj - otvorena javna uprava u kojem svatko tko smatra da ima neki prigovor i želi ukazati na nepravilnost, može to učiniti na način koji tu osobu neće izložiti, a da će se pritužba obraditi.

Zaključkom se traži od gradonačelnika da u roku od 120 dana od donošenja pokrene postupak uspostave antikorupcijske platforme „Zviždač“ izradom analize postojećeg stanja i razmatranjem pretpostavki za uspostavu platforme.

Nepravilnost je nepridržavanje ili pogrešna primjena zakona i propisa koja ima ili bi mogla imati štetan utjecaj na proračunska sredstva i sredstva iz drugih izvora, bilo da se radi o prihodima, rashodima, imovini, potraživanjima ili obvezama, te je protivna etičkim načelima u javnom sektoru.

Platforma „Zviždač“ funkcionirala bi na principu aplikativnog rješenja koje je povezano s Antikorupcijskim povjerenstvom Grada Zagreba, a koji jamči povjerljivost komunikacije.

Slaven Dobrović iz Kluba zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste istaknuo je kako je problem korupcije velika kočnica za razvoj te treba tražiti načine da se suzbije, no prijedlog mu se ne sviđa jer Zagreb već ima tzv. Antikorupcijsko povjerenstvo. Smatra kako je namjera dobra, ali alat treba provesti kroz ono što već postoji, pa je najavio da će tijekom glasovanja biti suzdržani.

Gordan Bosanac (Zagreb je naš!) pojasnio je kako se radi se o uspostavi digitalne platforme koja bi trebala omogućiti što lakšu komunikaciju prijavitelja i gradskih tijela.

Trpimir Goluža iz Kluba zastupnika Mosta zamjerio je gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću što odbija prijedloge koji idu prema povećanoj transparentnost sustava i ljudi te ga optužio za diktaturu i da svojim „političkim drugarima” dodjeljuje gradski novac, a najavio je i kako će Klub Mosta podržati ovaj prijedlog SDP-a.

Gradonačelnik je replicirao kako s Golužom više ne želi polemizirati te ga optužio da iznosi laži u kontekstu korupcije.

„Spomenuli ste laž da je zastupnik Ančić dobio 200.000 kuna za izradu građanskog odgoja. Pozivam vas da to kažete izvan ove govornice pa da dobijete tužbu za klevetu i to dokažete na sudu”, rekao je Tomašević, dodavši kako Grad ima četiri institucije koje se bave korupcijom te da će podržati ovaj zaključak.

Također, zastupnici su jednoglasno izglasali osnivanje društva Zagrebački sunčani krovovi, društva s ograničenom odgovornošću u svrhu provedbe investicijskog dijela programa sunčanih elektrana na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te zgradama gospodarske namjene na području Zagreba, odnosno samog postavljanja sunčanih elektrana na krovove zgrada javne namjene u vlasništvu Grada s obzirom na predviđeni volumen investicija.

Društvo, kao provedbeno tijelo, neće imati zaposlenika, a direktor/član uprave Društva posao će obavljati na volonterskoj bazi uz punu podršku Gradskog ureda za gospodarstvo.